Wykonanie
Zaczynamy robić się nudne, ale kolejny raz chcemy zachwalać lato za jego cudowne skarby. Zawsze z niecierpliwością czekamy na moment, gdy na targach i w przydomowych ogródkach zaczną się pojawiać
młode warzywa. To one nadają nawet najprostszym danią wyjątkowości i świeżości lata. Jedną z naszych ulubionych letnich zup jest zacierkowa. My przygotowujemy ją tylko na warzywach (bez dodatku
mięsa), ale jeśli wolicie możecie zrobić ją na wywarze z
kurczaka, czy bardziej tradycyjnie na żeberkach. Polecamy jednak wypróbowanie opcji bez
mięsa, jest ona równie smaczna, a dużo mniej kaloryczna i zdrowsza.
Składniki:- litr
wody- 4-5 pokrojonych
młodych marchewek- 2 pokrojone
młode pietruszki- kilka posiekanych liści
pora- posiekana
natka pietruszki-
seler naciowy- 5
młodych ziemniaczków pokrojonych na kawałki- 2 łyżeczki Kucharek Gold- szczypta
soli- pół łyżeczki
pieprzu ziołowego PrymatDo zacierek- połowa
jajka- szklanka
mąkiSposób przygotowania:
1. Do garnka wrzucamy pokrojone:
marchewki,
pietruszki,
pora,
selera i
ziemniaki.2. Dodajemy kucharka,
pieprzu i
soli.3. Gotujemy przez pół godziny. (jeśli robicie
wywar na
mięsie to godzinę.)4. Następnie z
jajka i
mąki zagniatamy zacierki i wrzucamy je powoli do zupy.5. Gotujemy jeszcze przez 10 minut.6. Nalewamy i posypujemy
natką.
Smacznego!