Wykonanie
Wczoraj sięgnęłam po kolejny przepis kuchni tajskiej. Tym razem z książki Kuchnia tajska. Tradycje. Smaki. Potrawy z
serii Rzeczpospolitej Podróże kulinarne . Nie mogłam przejść obok tego przepisu obojętnie z uwagi na fakt, że to
dynia jest jego głównym składnikiem. A ja po pierwsze uwielbiam
dynię, a po drugie mam jej ogromne ilości do przerobienia w tym roku 😉 A sezon na
dynię wciąż trwa. Dodatkowo jest to danie wegańskie, więc zaspokoi gusta i potrzeby większości czytelników. Przepis wymaga zakupienia kilku składników, które znacząco wpływają na smak potrawy, czyli
oleju arachidowego,
orzeszków ziemnych i
papryczek chilli, ale myślę, że
cukier palmowy możecie zastąpić np. trzcinowym. Pozostałe rzeczy albo już macie, albo są w Waszym zasięgu. Zachęcam do spróbowania dyni w tym azjatyckim wydaniu.
Składniki na 3-4 porcje:1/3 szklanki
oleju arachidowego1 duża
cebula2 ząbki
czosnku2 czerwone
papryczki chilliok. 800 g dyni (po obraniu)250 g
groszku cukrowego1 łyżka startego
cukru palmowego1/2 szklanki
bulionu warzywnego2 łyżki
sosu sojowego ciemnegogarść liści
bazylii (najlepiej fioletowej)4
młode cebulki dymki75 g
orzeszków arachidowych prażonych, niesolonych1. Przygotować wszystkie składniki.
Dynię obrać, pokroić w dużą kostkę (o
boku ok. 2 cm).
Cebulę pokroić w cienkie krążki.
Czosnek i
chilli posiekać. Jeśli chcemy, aby potrawa była naprawdę ostra, należy pokroić papryczki wraz z nasionami. Posiekać
dymki, oddzielić listki
bazylii od gałązek. Zetrzeć
cukier palmowy. Podgrzać
bulion.2. W woku (rondlu, dużej patelni) rozgrzać
olej arachidowy i usmażyć na nim na jasnobrązowy kolor
cebulkę. Odsączyć ją cedzakiem z tłuszczu i pozostawić na ręczniku papierowym do osuszenia.3. Na wciąż ciepły
olej wrzucić
czosnek i
chilli i smażyć ok. 2-3 minut. Dodać
dynię i smażyć (od czasu do czasu mieszając) przez ok. 10 minut aż stanie się lekko rumiana i miękkawa (na oko, wszystko zależy od rodzaju dyni).4. Dodać
groszek cukrowy (najlepiej wcześniej rozmrożony),
cukier palmowy, gorący
bulion oraz
sos sojowy. Smażyć jeszcze ok. 10 minut aż
groszek nieco zmięknie i sos się zagęści.
Dynia powinna być miękka, ale się nie rozpadać.5. Zdjąć wok z ognia i wymieszać potrawę z
dymką,
bazylią oraz
orzechami. Podawać porcje posypane wcześniej usmażoną
cebulą. Najlepiej jeść w towarzystwie jakiego
mlecznego napoju w celu złagodzenia ostrości.To kolejny przepis do akcji Kuchnia tajska 2015: