ßßß
Składniki na 4 porcje:2 łyżki oliwy z oliwek1 cebula1 por1 duży ziemniak lub 2 mniejszeok. 400 g młodego szpinakuliść laurowy1/4 łyżeczki majeranku1/4 łyżeczki tymianku1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki pieprzu1 łyżeczka soli1 litr wody1. Cebulę i pora kroimy w cienkie półplasterki, ziemniaki w drobną kostkę. Wlewamy do garnka 2 łyżki oliwy z oliwek, chwilę podgrzewamy i podsmażamy na niej 3 minuty cebulę i pora.2. Dolewamy do garnka wodę, wrzucamy ziemniaki, liść laurowy, tymianek, majeranek i sól. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 25 minut, pod przykryciem.3. W międzyczasie płuczemy dokładnie szpinak i odrywamy ogonki – chyba, że mamy bardzo młody szpinak, wtedy pozostawiamy go w całości.4. Wyjmujemy z wywaru liść laurowy. Do ugotowanych warzyw dodajemy szpinak i gotujemy jeszcze maksymalnie 3 minuty. Doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową.5. Miksujemy blenderem, ale nie na bardzo gładką konsystencję. Choć tutaj wszystko zależy od Waszych upodobań.6. Podajemy z kapką śmietany i np. waflami ryżowymi (lub grzankami czosnkowymi dla lubiących wyraźniejsze smaki).Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona smakiem tej zupy, delikatny, lekko słodkawy. Nie wiem dlaczego zawsze wydawało mi się, że szpinak musi iść w parze z czosnkiem, żeby był dobry, a to nie prawda, w tej zupie czosnku nie ma i myślę, że wiele by straciła w jego obecności, bo on byłby wówczas smakiem dominującym. Naprawdę polecam tę zupę. Jest tania i jaka szybka i prosta w przygotowaniu! Wykorzystajcie fakt, że sezon na szpinak jest w pełni. Jeśli nie jesteście przekonani do szpinaku, to spróbujcie tego warzywa w świeżym wydaniu, mrożony szpinak jest o wiele gorszy w smaku!