Wykonanie
Z przykrością zauważyłam, że dni stają się krótsze, więc powolutku żegnamy lato i świeże warzywa :(.Idealną zupą na początek września jest krem
paprykowo-
pomidorowy, który nastroi nas optymistycznie i jest pełen witamin i kolorów :).Danie podałam z serowymi świderkami z
czarnuszką .Przepis ze zdjęciami krok po kroku .Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:3
czerwone papryki5 średnich
pomidorów (mięsistych,np. limo albo makarena)4-5 ząbków
czosnku1
marchewka1
pietruszkakawałek
selera2
liście laurowe4 ziarna
ziela angielskiego2 litry
bulionu (u nas bulionetki rozpuszczone w wodzie)200 ml kwaśnej
śmietanykilka listków świeżej
bazyliimozzarella w kuleczkach albo w kawałkach (taka w kawałkach lepiej się rozpuści)
sólpieprzłyżka
oliwyświderki
serowe do podania
Wykonanie:1. Blaszkę wyłóż folią aluminiową i połóż na niej posmarowane
oliwą połowy
papryki,
pomidory i
czosnek.2. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Warzywa mają się przypiec.
3. W międzyczasie obierz pozostałe warzywa i pokrój je na małe kawałki.4. Zalej
warzywa bulionem i gotuj je z
zielem angielskim i liśćmi laurowymi, aż do miękkości.
5. Obierz ze skórki
pomidory,
czosnek i
paprykę.6. Dodaj je do zupy.
7. Gotuj zupę jeszcze kilka minut.8. Wyjmij z zupy
liście laurowe i
ziele angielskie.9. Zmiksuj zupę.10. Utrzyj świeżą
bazylię, aby miała konsystencję papki, a następnie zmiksuj ją ze
śmietaną.11. Dopraw zupę
solą i
pieprzem.12. Zupę podawaj na gorąco, z kilkoma kulkami
mozzarelli, ozdobioną
bazyliową śmietaną i z świderkiem
serowym (przepis).13. Zupę można posypać mięsistymi
pomidorami (obranymi ze skórki) pokrojonymi w większą kostkę.Smacznego :)