ßßß
Bajeczny tort . Połączenie kruchego płaszczyka otulającego ciasto czekoladowe z aksamitnym kremem na bazie szampana czyni tort o zaskakującym niepowtarzanym smaku. Poezja smaku, petarda polecam gorąco.
Ilość porcji 8składnikiKruchy płaszczyk80g płatków migdałowych prażonych.120g płatków kukurydzianych130g margaryny w złotym opakowaniu Palma spółki Belmar200g cukru5 łyżek śmietany kremówki 30%
ciasto czekoladowe110 g masła50g czekolady gorzkiej z chilii75ml wody150g mąki1 łyżeczki proszku do pieczenia140 g cukru brązowego80ml kwaśnej śmietany1 jajko
krem z szampanem250g sera mascarpone250 ml śmietany kremówki 30 %300 ml jogurtu greckiego2 łyżki soku z cytryny100g cukru pudru250 ml szampanaPoncz150 ml wina z pomarańczy2 łyżki soku z cytryny50g cukru pudruDekoracje100g czekolady deserowej1słoik pomarańczy w rumie.mini papryczki chilli
wykonaniepłaszczyk kruchycukier wsyp na patelnie, przygotuj jasnobrązowy karmel. Dodaj do niego kremówkę i masło. Doprowadź do wrzenia, nie przerywając mieszania, nie przerywając mieszania. Masę nieco schłodź dodaj płatki migdałowe i kukurydziane. Całość delikatnie wymieszaj. Tortownice o średnicy 24cmwyłóż papierem do pieczenia. Kukurydzianą-migdałową masą wyłóż równomiernie ranty tortownicy. Wstaw do lodówki na 60 minut.ciasto czekoladoweTortownicę o średnicy 22cm wyłóż papierem do pieczenia. Rondel ustaw na małym ogniu. Wlej wodę, dodaj masło, czekoladę roztop często mieszając. Do miski przesiej mąkę, dodać proszek do pieczenia i cukier wymieszać. Dodaj masę czekoladową. Wymieszać. Dodaj śmietanę i jajko utrzeć ja jednolitą masę. Wlej do tortownicy piec w piekarniku 190stopni około 40-45 minut.Krem z szampanemubij śmietanę, dodaj jogurt, ser mascarpone, sok z cytryny cukier,szampan dokładnie wymieszaj dodaj rozpuszczoną żelatynę.PonczWlej do szklanki wino, sok dodaj cukier wymieszaj.Składanie ciastaBiszkopt przekrój na pół. Na dno tortownicy włóż blat ciastaczekoladowego,nasącz ponczem wyłóż krem, przykryj drugim blatem. Wstawdo lodówki na 4 godziny. Roztop czekoladę wylej na wierzch ciasta zróbdekoracje z białej czekolady, pomarańczy i chilii