ßßß Cookit - przepis na Bajeczny tort urodzinowy

Bajeczny tort urodzinowy

nazwa

Wykonanie

Tort został wyróżniony w konkursie urodzinowym organizowanym przez Food&Friends
Bajeczny tort . Połączenie kruchego płaszczyka otulającego ciasto czekoladowe z aksamitnym kremem na bazie szampana czyni tort o zaskakującym niepowtarzanym smaku. Poezja smaku, petarda polecam gorąco.
Ilość porcji 8
składniki
Kruchy płaszczyk
80g płatków migdałowych prażonych.
120g płatków kukurydzianych
130g margaryny w złotym opakowaniu Palma spółki Belmar
200g cukru
5 łyżek śmietany kremówki 30%
ciasto czekoladowe
110 g masła
50g czekolady gorzkiej z chilii
75ml wody
150g mąki
1 łyżeczki proszku do pieczenia
140 g cukru brązowego
80ml kwaśnej śmietany
1 jajko
krem z szampanem
250g sera mascarpone
250 ml śmietany kremówki 30 %
300 ml jogurtu greckiego
2 łyżki soku z cytryny
100g cukru pudru
250 ml szampana
Poncz
150 ml wina z pomarańczy
2 łyżki soku z cytryny
50g cukru pudru
Dekoracje
100g czekolady deserowej
1słoik pomarańczy w rumie.
mini papryczki chilli
wykonanie
płaszczyk kruchy
cukier wsyp na patelnie, przygotuj jasnobrązowy karmel. Dodaj do niego kremówkę i masło. Doprowadź do wrzenia, nie przerywając mieszania, nie przerywając mieszania. Masę nieco schłodź dodaj płatki migdałowe i kukurydziane. Całość delikatnie wymieszaj. Tortownice o średnicy 24cmwyłóż papierem do pieczenia. Kukurydzianą-migdałową masą wyłóż równomiernie ranty tortownicy. Wstaw do lodówki na 60 minut.
ciasto czekoladowe
Tortownicę o średnicy 22cm wyłóż papierem do pieczenia. Rondel ustaw na małym ogniu. Wlej wodę, dodaj masło, czekoladę roztop często mieszając. Do miski przesiej mąkę, dodać proszek do pieczenia i cukier wymieszać. Dodaj masę czekoladową. Wymieszać. Dodaj śmietanę i jajko utrzeć ja jednolitą masę. Wlej do tortownicy piec w piekarniku 190stopni około 40-45 minut.
Krem z szampanem
ubij śmietanę, dodaj jogurt, ser mascarpone, sok z cytryny cukier,szampan dokładnie wymieszaj dodaj rozpuszczoną żelatynę.
Poncz
Wlej do szklanki wino, sok dodaj cukier wymieszaj.
Składanie ciasta
Biszkopt przekrój na pół. Na dno tortownicy włóż blat ciasta
czekoladowego,nasącz ponczem wyłóż krem, przykryj drugim blatem. Wstaw
do lodówki na 4 godziny. Roztop czekoladę wylej na wierzch ciasta zrób
dekoracje z białej czekolady, pomarańczy i chilii
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2014/12/bejczny-tort-urodzinowy.html