Wykonanie
Tort został wyróżniony w konkursie urodzinowym organizowanym przez Food&Friends

Bajeczny tort . Połączenie kruchego płaszczyka otulającego ciasto
czekoladowe z aksamitnym kremem na bazie
szampana czyni tort o zaskakującym niepowtarzanym smaku. Poezja smaku, petarda polecam gorąco.

Ilość porcji 8składnikiKruchy płaszczyk80g
płatków migdałowych prażonych.120g
płatków kukurydzianych130g
margaryny w złotym opakowaniu
Palma spółki Belmar200g
cukru5 łyżek
śmietany kremówki 30%
ciasto
czekoladowe110 g
masła50g
czekolady gorzkiej z
chilii75ml
wody150g
mąki1 łyżeczki
proszku do pieczenia140 g
cukru brązowego80ml kwaśnej
śmietany1
jajko
krem z
szampanem250g
sera mascarpone250 ml
śmietany kremówki 30 %300 ml
jogurtu greckiego2 łyżki
soku z cytryny100g
cukru pudru250 ml
szampanaPoncz150 ml
wina z
pomarańczy2 łyżki
soku z cytryny50g
cukru pudruDekoracje100g
czekolady deserowej1słoik
pomarańczy w
rumie.mini
papryczki chilli
wykonaniepłaszczyk kruchy
cukier wsyp na patelnie, przygotuj jasnobrązowy karmel. Dodaj do niego kremówkę i
masło. Doprowadź do wrzenia, nie przerywając mieszania, nie przerywając mieszania. Masę nieco schłodź dodaj
płatki migdałowe i kukurydziane. Całość delikatnie wymieszaj. Tortownice o średnicy 24cmwyłóż papierem do pieczenia. Kukurydzianą-
migdałową masą wyłóż równomiernie ranty tortownicy. Wstaw do lodówki na 60 minut.ciasto
czekoladoweTortownicę o średnicy 22cm wyłóż papierem do pieczenia. Rondel ustaw na małym ogniu. Wlej
wodę, dodaj
masło,
czekoladę roztop często mieszając. Do miski przesiej
mąkę, dodać
proszek do pieczenia i
cukier wymieszać. Dodaj masę
czekoladową. Wymieszać. Dodaj
śmietanę i
jajko utrzeć ja jednolitą masę. Wlej do tortownicy piec w piekarniku 190stopni około 40-45 minut.Krem z
szampanemubij
śmietanę, dodaj
jogurt,
ser mascarpone,
sok z cytryny cukier,
szampan dokładnie wymieszaj dodaj rozpuszczoną
żelatynę.PonczWlej do szklanki
wino, sok dodaj
cukier wymieszaj.Składanie ciasta
Biszkopt przekrój na pół. Na dno tortownicy włóż blat ciasta
czekoladowego,nasącz ponczem wyłóż krem, przykryj drugim blatem. Wstawdo lodówki na 4 godziny. Roztop
czekoladę wylej na wierzch ciasta zróbdekoracje z
białej czekolady,
pomarańczy i
chilii