ßßß
 
            
         Zapraszam na lekkie ciasto z pomarańczową nutą. Wilgotny murzynek przełożony pianką z bitej śmietany i dżemu pomarańczowego. Skorzystałam z przepisu na murzynek Siostry Anastazji, zmodyfikowałam go dodając dżem do masy. Ciasto jest bardzo proste do zrobienia i pyszne. Zniknęło w godzinę:)*foremka 24*24 cmSkładniki: na ciasto:5 jajek2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki kakao250 g masła lub margaryny1/2 szklanki wody1 szklanka cukru na piankę:330 ml śmietanki kremówki2 galaretki pomarańczowe1/2 słoiczka dżemu pomarańczowego2-3 łyżki cukru pudru na polewę:tabliczka mlecznej czekolady2 łyżki mlekapłatki migdałówMasło, wodę, kakao i cukier zagotować i wystudzić. Wbić żółtka, wsypać mąkę i proszek i zmiksować krótko na najniższych obrotach. Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać do masy. Wlać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 minut w 180*C. Dokładnie wystudzić i przekroić na dwa blaty.Galaretki wsypać do miski, zalać szklanką wrzątku i rozpuścić. Odstawić do wystudzenia. Kiedy zaczną tężeć ubić śmietankę z cukrem pudrem , dodać dżem i galaretki, zmiksować. Wylać masę na blat ciasta i przykryć drugim blatem.Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać ciasto i posypać płatkami migdałów.
Zapraszam na lekkie ciasto z pomarańczową nutą. Wilgotny murzynek przełożony pianką z bitej śmietany i dżemu pomarańczowego. Skorzystałam z przepisu na murzynek Siostry Anastazji, zmodyfikowałam go dodając dżem do masy. Ciasto jest bardzo proste do zrobienia i pyszne. Zniknęło w godzinę:)*foremka 24*24 cmSkładniki: na ciasto:5 jajek2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki kakao250 g masła lub margaryny1/2 szklanki wody1 szklanka cukru na piankę:330 ml śmietanki kremówki2 galaretki pomarańczowe1/2 słoiczka dżemu pomarańczowego2-3 łyżki cukru pudru na polewę:tabliczka mlecznej czekolady2 łyżki mlekapłatki migdałówMasło, wodę, kakao i cukier zagotować i wystudzić. Wbić żółtka, wsypać mąkę i proszek i zmiksować krótko na najniższych obrotach. Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać do masy. Wlać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 minut w 180*C. Dokładnie wystudzić i przekroić na dwa blaty.Galaretki wsypać do miski, zalać szklanką wrzątku i rozpuścić. Odstawić do wystudzenia. Kiedy zaczną tężeć ubić śmietankę z cukrem pudrem , dodać dżem i galaretki, zmiksować. Wylać masę na blat ciasta i przykryć drugim blatem.Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać ciasto i posypać płatkami migdałów.