Wykonanie
            
Od pewnego czasu chciałam zrobić tartę, ale nie mogłam się zdecydować, jakich składników użyć. Aż pomyślałam o migdałach dodanych do ciasta, które nadadzą delikatnego smaku. Czym to przełamać? Oczywiście gorzkim 
kakao o wspaniałym aromacie. A do tego kwaśna gorycz 
pomarańczy i… Tartowy debiut 
mogę uznać za udany JMIGDAŁOWA TARTA Z 
KAKAOWYM KREMEM BUDYNIOWYM I KARMELIZOWANYMI 
POMARAŃCZAMI (a teraz powiedzcie to na jednym wdechu... ;))Składniki:Na spód:120g zmielonych 
migdałów120g 
mąki100g 
cukru pudru125g 
margaryny (zimnej!)2 
żółtka3 łyżki 
jogurtu naturalnego2 łyżeczki 
cukru waniliowegołyżeczka 
proszku do pieczeniatłuszcz do posmarowania formyNa krem:opakowanie budyniu 
waniliowego (tego na ½ litra 
mleka); ewentualnie można użyć 
czekoladowego, ale wciąż radzę dodać 
kakao, tylko w mniejszej ilości300ml 
mleka (użyłam dwuprocentowego)2 łyżki 
kakao (niesłodzonego)125g 
masła o temperaturze pokojowej100g 
cukru pudruDodatkowo:2 
pomarańcze (obrane i podzielone na cząstki)½ szklanki 
cukru½ szklanki 
wody3 łyżki 
płatków migdałowychŁącząc wszystkie składniki na spód tarty dokładnie wyrobić ciasto, starając się robić to jak najszybciej (półkruche ciasto nie lubi ciepła) i wstawić do lodówki na godzinę. Następnie wysmarować formę na tartę tłuszczem, wyłożyć do niej ciasto (będzie dosyć rzadkie), nakłuć dno widelcem (można też nasypać na wierzch trochę ziaren 
fasoli) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C (dwie grzałki, bez termoobiegu) na 10-15 minut. Wystudzić.Aby przygotować krem, należy wymieszać proszek budyniowy z 
kakao i przyrządzić 
budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ważne jest, aby 
mleka – zgodnie z tym, co podałam - było mniej, dzięki temu krem będzie gęsty. 
Masło utrzeć z 
cukrem pudrem na puszystą, jasną masę (najłatwiej najpierw zmiksować samo 
masło, 
potem stopniowo dodawać 
cukier). Następnie wystudzony 
budyń dodawać po łyżce do masy 
maślanej, cały czas miksując aż powstanie krem.W międzyczasie przygotować karmel – na głębokiej patelni wymieszać 
cukier z 
wodą i cały czas mieszając czekać, aż 
cukier się skarmelizuje, a większość 
wody odparuje. Oczywiście można zrobić karmel z samego 
cukru, ale wtedy dużo trudniej nad nim zapanować ;) Kiedy masa zbrązowieje, szybko wrzucić cząstki 
pomarańczy i dokładnie wymieszać, aby każdy kawałek 
owocu był obtoczony karmelem. Cząstki pojedynczo wyłożyć na talerz (inaczej wszystko zacznie się rozpadać i 
zrobi się 
dżem). I oczywiście wystudzić.
Płatki migdałowe uprażyć. I dla odmiany – wystudzić JZłożenie tarty już chyba nie powinno sprawić problemu – po prostu na ciasto wyłożyć krem, a na wierzchu ułożyć cząstki 
pomarańczy. Jeśli zostanie jakaś resztka karmelu – wymieszać go z 
sokiem, który wyciekł z 
pomarańczy i polać tartę, 
potem posypać uprażonymi 
migdałami. I jeść!
