Wykonanie
Przepysze ciasto.
Kakaowy biszkopt przełożony karmelową masą z dodatkiem uprażonego
słonecznika. Gdyby nie cudowne chrupanie, można by powiedzieć : " rozpływa się w ustach" ;) Przepis znaleziony w książce "Stoliczku nakryj się ... czyli zaproszenie na ucztę tęczą smaków malowaną". Polecam :)Składniki:ciasto:6
jajek6 łyżek
cukru5 łyżek
mąki1 łyżka
kakao1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia (niekoniecznie)masa:1 puszka (400-500g) masy kajmakowej180g
margaryny1 szkl.
cukru pudru2 łyżki
mleka1 opakowanie
cukru waniliowego300g łuskanego
słonecznika250g
masła2
żółtkaBiałka ubijamy na sztywną pianę i cały czas mieszając, dodajemy po łyżce
cukru i po jednym
żółtku. Następnie wsypujemy
mąkę z
kakao i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na wysmarowaną tłuszczem blachę o wymiarach 33x22. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp 180 stopni przez ok 25-30 min. Gdy
biszkopt wystygnie przekrawamy go na dwa placki.
Margarynę wkładamy do rondelka, dodajemy do niej
cukier puder, 2 łyżki
mleka i
cukier waniliowy, zagotowujemy całość. Do gotującej się masy wsypujemy
słonecznik i mieszamy. Następnie
słonecznikową masę wylewamy na blaszkę i przyrumieniamy w temp 180 stopni przez około 25-30 min w piekarniku. (uważać by się nie przypaliło). Tak powstałą płytkę studzimy i łamiemy.
Masło ucieramy do białości, dodajemy do niego
żółtka i nadal ucieramy na pulchną, gładką masę. Następnie dodajemy po łyżce masy karmelowej, oczywiście bez przerwy ucierając. Na koniec dodajemy jeszcze
słonecznikową płytkę oraz kieliszek
rumu i mieszamy delikatnie.Przekładamy
biszkoptowe placki tak przygotowaną masą i polewamy wierzch
polewą czekoladową lub smarujemy masą i posypujemy
kakao.Smacznego :)