Wykonanie
Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 26 lutego 2013 r. Mam naturę wszędobylską, bardzo lubię szperać w starych dokumentach. Można w nich znaleźć wiele ciekawych rzeczy, oraz odkryć kawałek historii. W dzieciństwie miałam ku temu mnóstwo okazji, ponieważ w domu był ogromny
strych z niezliczoną ilością papierów. To tutaj znalazłam stary pożółkły zeszyt z pięknymi tłustymi plamami.
Jak się okazało właścicielem była moja babcia, która uwieczniła kilka przepisów pochodzących z
kursu kulinarnego na który uczęszczała. Przepis na babkę piaskową właśnie tu ma swoje korzenie. Ponieważ receptura wydała mi się stosunkowo prosta, postanowiłam ją sprawdzić. Trochę też kierowała mną ciekawość, jaki będzie smak wypieku pochodzącego z takiego starego, sypiącego się brulionu. Chociaż ilość plam świadczyłaby o tym, iż często z niego korzystano. Przyznaję, że nie jestem wielką fanką babek, niemniej moja córka uwielbia je pod każdą postacią, więc postanowiłam wziąć się do roboty:-)Babka piaskowa Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 23 lutego . Delikatna babka piaskowa! Analizując przepis wciąż przewija się zapomniane słowo "ucierać", no przecież można to wszystko zmiksować, czyż nie? No tak, ale kiedyś nie było mikserów, dlatego składniki trzeba było utrzeć razem w misie. Ponieważ lubię mieszać wałkiem, więc trzymałam się receptury. Zjadłam kawałek - jest pulchna, a jednocześnie tworzy ścisłą konsystencję, będącą
wynikiem połączenia
mąki pszennej z
mąką ziemniaczaną. Wypiek jest słodki i sycący, co czyni go fantastycznym deserem do popołudniowej
kawy:-)Ta babka to piękno i charakter, który tkwi w prostocie.Oceny: 4 , 5Czas przygotowania: 15 min Czas pieczenia: 40 min Łączny czas: 55 minRozmiar porcji: 1 kawałek (ok. 60 g)Liczba kilokalorii w porcji: 239 Węglowodany na porcję: 29 g
Białko na porcję: 3 g Tłuszcz na porcję: 12 gSkładniki:
mąka tortowa : 2 szklanki
mąka ziemniaczana : 1 i 1/2 szklanki
margaryna : 20 dag
cukier : 1 szklanka
jajka : 4
cukier waniliowy (domowy): 16 g
mleko : 1/2 szklankiPrzygotowanie:
tłuszcz ucieram z
cukrem na pulchną masędodaję kolejno po 1
żółtkumąkę łączę z
proszkiem do pieczenia i
mąką ziemniaczaną, łączę z ucieraną masą
dolewam
mleko pod koniec dodaję ubitą pianęwlewam ciasto do formy uprzednio posmarowanej
masłem i wysypanej
bułką tartąpiekę około 40 minut, po tym czasie dla własnego spokoju zawsze sprawdzam dodatkowo patyczkiemjeśli lubicie babkę z
kakao to możecie dodać do ciasta wedle uznaniado ciasta wykorzystałam formę do pieczenia - keksówkę - 25*7 cmpo ostudzeniu przyprószyłam
cukrem pudrembabka ma tendencje do wysychania, dlatego dobrze jest przechowywać ją w szczelnie zapakowanej oryginalnej plastikowej torbie:-)
Serdeczności:-)