Witajcie Tak zdecydowanie w maju najlepiej smakuje rabarbar, dlatego mam dla Was jeszcze jedno ciekawe ciasto z rabarbarem. Tym razem postarałam się by to była nieco zdrowsza wersja, dlatego mamy kruchy spód na bazie mąki pełnoziarnistej i brązowy cukier zamiast białego. A samo ciasto jest delikatnie kruche, lekko kwaskowate od rabarbarowego musu i wykończone aksamitną śmietanową pianką, która nadaje mu lekkości. Musicie je koniecznie wypróbować.Ciasto kruche:2 szklanki mąki pełnoziarnistej (u mnie żytnia)1/3 szklanki brązowego cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 margaryny lub masła2 jajaWszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto, jeśli będzie się kleiło do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki. Rozwałkowujemy, przekładamy do formy (u mnie tortownica 26 cm) i pieczemy do zarumienienia tj. przez ok 30 minut w 180 st. C.Mus rabarbarowy:1 kg rabarbaru4 łyżki brązowego cukruok 1/2 szklanki wody4 łyżeczki żelatynyRabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki. Przekładamy do garnka zasypujemy cukrem i wlewamy wodę. Gotujemy pod przykryciem do momentu kiedy rabarbar zacznie się rozpadać, wyłączamy i dodajemy żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Mus studzimy i wykładamy na zimny spód.Pianka:330 ml śmieatny 30%250 g. serka mascarpone2 łyżki cukru pudru3 łyżeczki żelatyny1/3 tabliczki gorzkiej czekoladyZimną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, mieszamy z mascarpone i rozpuszczoną w niewielkiej ilości wodyżelatyną. Wykładamy na mus rabarbarowy. Na wierzch tarkujemy gorzką czekoladę i odstawiamy do lodówki, by całość stężała.Smacznego