ßßß Cookit - przepis na Rabarbarowy pocałunek

Rabarbarowy pocałunek

nazwa

Wykonanie

Witajcie Tak zdecydowanie w maju najlepiej smakuje rabarbar, dlatego mam dla Was jeszcze jedno ciekawe ciasto z rabarbarem. Tym razem postarałam się by to była nieco zdrowsza wersja, dlatego mamy kruchy spód na bazie mąki pełnoziarnistej i brązowy cukier zamiast białego. A samo ciasto jest delikatnie kruche, lekko kwaskowate od rabarbarowego musu i wykończone aksamitną śmietanową pianką, która nadaje mu lekkości. Musicie je koniecznie wypróbować.
Ciasto kruche:
2 szklanki mąki pełnoziarnistej (u mnie żytnia)
1/3 szklanki brązowego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 margaryny lub masła
2 jaja
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto, jeśli będzie się kleiło do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki. Rozwałkowujemy, przekładamy do formy (u mnie tortownica 26 cm) i pieczemy do zarumienienia tj. przez ok 30 minut w 180 st. C.
Mus rabarbarowy:
1 kg rabarbaru
4 łyżki brązowego cukru
ok 1/2 szklanki wody
4 łyżeczki żelatyny
Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki. Przekładamy do garnka zasypujemy cukrem i wlewamy wodę. Gotujemy pod przykryciem do momentu kiedy rabarbar zacznie się rozpadać, wyłączamy i dodajemy żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Mus studzimy i wykładamy na zimny spód.
Pianka:
330 ml śmieatny 30%
250 g. serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
Zimną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, mieszamy z mascarpone i rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatyną. Wykładamy na mus rabarbarowy. Na wierzch tarkujemy gorzką czekoladę i odstawiamy do lodówki, by całość stężała.
Smacznego
Źródło:http://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2015/05/rabarbarowy-pocaunek.html