Wykonanie
Tyjemy ponieważ nie potrafimy sobie poradzić ze słabostkami. Podzielę się z
Wami pomysłami, jak sobie z tym radzić będąc na diecie.1. lubimy podjadać, żujmy gumę, gdy gotujemy2.wyolbrzymiany potknięcia, traktujemy jak katastrofę stwierdzamy nie mamy silnej woli, rezygnujemy z diety. Nie zadręczamy się, każdemu się zdarzają wpadki, walczymy dalej licząc kalorie3.sięgamy po jedzenie pod wpływem gniewu,złości- zadajmy sobie trzy pytania. Dlaczego jem? Co wówczas jem ? . Jak to na mnie działa? Najlepszy sposób to rozładowanie emocji.4.często sięgamy po gotowe mrożone dania z zasmażką lub sosem. Zawierają dużą ilość węglowodanów,
sodu i tłuszczu, wszelkiego rodzaju wyroby garmażeryjne, nie wiadomo co w nich jest . Unikamy gotowych dań.5 Kiedy jesteśmy głodni, częściej podjadamy. Gotujmy kiedy jesteśmy najedzeni.6 robimy zapasy w domu
słodyczy. Kupujmy wtedy, kiedy mają przyjść goście.7.Dania dietetyczne,czasami pozbawione są smaku, nie zawsze nam smakują. Efekt rzucimy się na coś dobrego, nie koniecznie dietetycznego. Nie zmuszajmy się do nich, jedzmy pyszne dania dietetyczne.8 Za dużo jedzenia na talerzu. Na 10 minut przed jedzeniem wypij szklankę
wody, posiłek podziel na pół.9.Przed imprezą towarzyską, nie jedzmy tyle co zwykle. Dzień przed zjedzmy mniej kalorii, na imprezie wybierajmy dania bardziej lekkie.10 Dojadanie posiłków, które zostały, bo szkoda wyrzucić lub zostawiać na jutro,nie dojadamy.11. Zła kolejność jedzenia potraw. Zacznijmy od jedzenia warzyw, które wypełnią żołądek.12.
Białe pieczywo,jedzmy
pieczywo z pełnego przemiału bogate w błonnik.13. kupujemy za duże opakowania przekąsek.Kupujmy najmniejsze opakowania przekąsek.14. Na drugi dzień po imprezie, wracamy na dietę obniżając ilość kalorii o 300-400.15 Jedzmy więcej ryb ponieważ są źródłem zdrowych kwasów omega 3.16 Planujmy zakupy na tydzień, róbmy z kartką.17. Na deser wybieramy
owoce.18 Nie przynosimy do domu
słodyczy,
ciastek,
lodów,
chipsów,
soków słodzonych. jeśli już zróbmy sami
sorbety,
soki owocowe bez dodatku
cukru.19.Wybierajmy chude kawałki
mięsa.: Z
wołowiny polędwicę,
rostbef. Z
wieprzowiny polędwicę,
schab bez kości ,
chuda szynkę. Z drobiu wybieramy
indyka,
piersi z kurczaka oczywiście bez skóry.20 Wybieraj przekąski, które można jeść powoli. Zamiast orzeszków zjedz 2
marchewki pieczone lub
jabłko pieczone.21Jeśli masz na coś ochotę, nie odmawiaj sobie, zjedz 1/4 porcji. Najbardziej pragniemy zjeść, to co jest zakazane..Przepis bierze udział w konkursie "Blogerzy w zbożu" w projekcie "Zboże smakuje i inspiruje"

Danie jest bardzo zdrowe, pyszne i dietetyczne. Połówka
bakłażana wystarczy na obiad, ponieważ jest bardzo syty. Dla mnie pycha:)

składniki2 średniej wielkości
bakłażany1 szkl ugotowanej kasy jaglanej1
pierś z kurczaka ugotowana w rosole1
papryka czerwona1
jajko1 ząbek
czosnkuolej do smażenia
natka pietruszkipieprz do smaku można dodać
sólWykonanie
Bakłażany dokładnie myjemy.
Ostrym nożem przecinamy na pół, łyżką wydrążamy środek Ugotowaną
pierś z kurczaka kroimy w drobną.
Natkę pietruszki myjemy dokładnie siekamy,
Paprykę myjemy,kroimy w kostkę. Do miski wkładamy
kaszę jaglaną, pokrojoną pierś,
paprykę,
natkę pietruszki, posiekany
czosnek,
jajko dokładnie mieszamy Doprawiamy
pieprzem do smaku, można dodać
sól ( ja nie dodaję jestem na diecie) jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Bakłażany napełniamy farszem z
kaszy jaglanej. Formę do pieczenia skrapiamy
olejem, następnie układamy
bakłażany całość skrapiamy delikatnie
olejem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na około 40 minut. Po upieczeniu posypać
natką pietruszki.