Wykonanie
Pieczone
szynki,
schaby na pewno lubimy, dlatego można również urozmaić piekąc domowego klopsa. Na pewno doskonały dodatek do codziennych kanapek. Prosty w przygotowaniu. Proponuję dzisiaj klopsik z mieszanym
mięsem wieprzowo - indyczym i kawałkami
piersi z kurczaka. Pieczemy w formie lub bez. W formie jest na pewno bardziej zwarty i uformowany.
SKŁADNIKI1 kg
mięsa wieprzowego05 kg
mięsa z udźca z
indykpół
piersi z kurczaka1 duża
cebula2-3 ząbki
czosnku3
jajka1 łyżka
sosu sojowegopół łyżeczki
majerankusól,
pieprz do smakuWYKONANIE:
Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem. Zmielić wszystko w maszynce do
mielenia mięsa.Dodać
jajka, pokrojoną w kostkę i podduszona na
oleju cebulkę, przeciśnięty przez praskę
czosnek i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku - nie przesolić.
Pierś z kurczaka podzielić na paski, polać
sosem sojowym . Odstawić na 30 min.Do kesksówki, lekko posmarowanej tłuszczem włożyć połowę masy
mięsnej. Na wierzchu układać paski z piersi, lekko wcisnąć w masę. Przykryć resztą masy
mięsnej i dobrze ucisnąć.Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 60 minut.Po upieczeniu klops powinien chwilę należy mu pozwolić chwilę odpocząć i dopiero wtedy można konsumować.
SMACZNEGO:Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.