ßßß Cookit - przepis na MIELONE Z INDYKA

MIELONE Z INDYKA

nazwa

Wykonanie

Dziś kuchnia serwowała mielone. Dla odmiany nie były to mielone wieprzowe tylko z indyka, smażone w piekarniku. Staram się jak mogę zredukować ilość kalorii i gotować zdrowo, eliminując przede wszystkim tłuszcz.
Tak więc
Użyłam:
600g piersi z indyka
2 małe cebulki
1 ząbek czosnku
odrobina majeranku
sól, pieprz
jajko
bułka tarta
Wykonanie:
Pierś mielimy. Cebulkę kroimy drobno, przesmażamy (użyłam masła sklarowanego). Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, przesmażoną cebulkę, sól, pieprz, majeranek i odrobinę bułki tartej. Dokładnie mieszamy, do uzyskania gładkiej masy. Następnie zwilżonymi dłońmi formujemy nieduże kotleciki i delikatnie obsypujemy każdy bułką tartą.
Blachę smarujemy niewielką ilości masła. Układamy kotlety i pieczemy w temp. 170st ok. 40minut.
Efekt... poniżej...
a poniżej już cała "wersja" dzisiejszego obiadu, z ziemniaczanymi kulkami przepis tutaj oraz warzywną surówką przepis tutaj i pysznym sosikiem przepis tutaj
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/03/mielone-z-indyka.html