Wykonanie
Dziś kuchnia serwowała mielone. Dla odmiany nie były to mielone wieprzowe tylko z
indyka, smażone w piekarniku. Staram się jak
mogę zredukować ilość kalorii i gotować zdrowo, eliminując przede wszystkim tłuszcz.Tak więcUżyłam:600g piersi z
indyka2 małe
cebulki1 ząbek
czosnkuodrobina
majerankusól,
pieprzjajkobułka tartaWykonanie:Pierś mielimy.
Cebulkę kroimy drobno, przesmażamy (użyłam
masła sklarowanego). Do zmielonego
mięsa dodajemy
jajko, przesmażoną
cebulkę,
sól,
pieprz,
majeranek i odrobinę
bułki tartej. Dokładnie mieszamy, do uzyskania gładkiej masy. Następnie zwilżonymi dłońmi formujemy nieduże kotleciki i delikatnie obsypujemy każdy
bułką tartą.Blachę smarujemy niewielką ilości
masła. Układamy kotlety i pieczemy w temp. 170st ok. 40minut.Efekt... poniżej...
a poniżej już cała "wersja" dzisiejszego obiadu, z ziemniaczanymi kulkami przepis tutaj oraz
warzywną surówką przepis tutaj i pysznym sosikiem przepis tutaj