Wykonanie
Pieczeń rzymska doskonała na zimno i na ciepło.



Składniki:1,2 kg
mięsa wieprzowego (
łopatka)2 małe
cebule2 ząbki
czosnku1 czerstwa
bułka3
jajka1 łyżka
soli1 łyżka
pieprzu lub więcej½ łyżeczki
ostrej papryki1 łyżka
majerankuWykonanie:
Mięso myjemy i mielimy przez maszynkę.
Bułkę zalewamy
mlekiem.
Cebulę ścieramy na tarce lub bardzo drobno szatkujemy. Do
mięsa dodajemy
jajka, odsączoną z
wody bułkę,
cebulę, przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz
sól i
przyprawy.
Mięso wyrabiamy ręką do czasu aż uzyskamy zwartą masę.
Mięso przekładamy do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem formy, dokładnie je ubijamy aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Pieczemy w temperaturze 180 st. C ok. 60 minut. Pieczeń na wierzchu powinna się ładnie zarumienić.Pieczeń rzymska u mnie w wersji bez gotowanych na twardo
jajek w środku. Jeśli jednak chcecie możecie ugotować na twardo 5
jajek, obrać ze skorupek i wcisnąć do
mięsa, wierzch przykryć
mięsem i upiec w piekarniku.Smacznego!