Wykonanie
Aromatyczny pasztet domowej roboty z dodatkiem
oliwek. Idealna konsystencja i wyrazisty smak. Polecam z chrupiacą
bagietką lub jeszcze ciepłą kromką domowego
chleba .
Składniki:600 g
mięsa wieprzowego (dałam
łopatkę)200 g
surowego boczku500 g
wątróbki drobiowej100 g
oliwek2 duże
cebule3 ząbki
czosnku1 czerstwa
bułka1
jajkoolej do smażenia
majeranek1
chilisólpieprzWykonanie:
Mięso kroimy na kawałki, oprószamy
solą,
pieprzem i
majerankiem, podsmażamy na patelni wraz z
papryczką chili. Gdy
mięso zmięknie przekładamy do dużego naczynia. Papryczkę wyjmujemy.
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, na której wcześniej smażyliśmy
mięso. Gdy
cebula się zeszkli przekładamy ją do naczynia z
mięsem.
Wątróbki myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, smażymy kilka minut, tak aby nie straciły soczystości. Przekładamy do pozostałych produktów. Do naczynia z podsmażonym
mięsem,
wątróbką i
cebulą dodajemy przeciśnięty prze praskę
czosnek, namoczoną w wodzie
bułkę oraz
jajko. Wszystkie składniki mieszamy i blendujemy lub 2- krotnie mielimy przez maszynkę. Do masy dodajemy
oliwki, ponownie doprawiamy
solą i
pieprzem.
Oliwki możemy dodać również przed zmieleniem, wówczas nie będą widoczne w paszczecie. Masę przekładamy do ramekinów bądź do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (ja pasztet piekłam w 2 ramekinach i w formie na muffiny wyłożonej papierem do pieczenia). Pasztet wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na ok. 30 min.Smacznego!