Wykonanie
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju pieczenie, bo są pyszne i efektowne. Nie są też aż tak pracochłonne -
mięso z pozostałymi składnikami wystarczy wymieszać i włożyć do keksówki. Dobre tez na zimno, jako dodatek do kanapek. Polecam, smacznego:)Źródło: http://anikagotuje.blogspot.com/2013/02/pieczen-rzymska-z-jajkiem.html1,2 kg
mielonego mięsa wieprzowego ( najlepiej z
łopatki),czerstwa
bułka,
cebula,2 surowe
jajka,5
jajek ugotowanych na twardo,2 łyżeczki
soli,łyżeczka
pieprzu, pół łyżeczki mielonej
ostrej papryki, duża łyżka
majeranku,pół łyżeczki granulowanego
czosnku,
masło do smarowania formy,
bułka tarta do obsypania formyNamoczoną i odciśniętą z
wody lub
mleka kajzerkę dodać do
mięsa razem z zeszkloną
cebulką. Dodać do
mięsa. Do masy wbić dwa surowe
jajka, przyprawić. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrobić na jednolitą masę. Formę do pieczenia wysmarować
masłem i obsypać
tartą bułką Na dno wyłożyć około
połowę mięsnej masy i pośrodku wzdłuż dłuższego
boku zrobić lekkie wgłębienie łyżką. We wgłębieniu układać ugotowane na twardo
jajka. Na
jajka nałożyć pozostałą część masy
mięsnej dociskając ją dokładnie do brzegów. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 80 minut.