ßßß Cookit - przepis na pieczeń rzymska

pieczeń rzymska

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju pieczenie, bo są pyszne i efektowne. Nie są też aż tak pracochłonne - mięso z pozostałymi składnikami wystarczy wymieszać i włożyć do keksówki. Dobre tez na zimno, jako dodatek do kanapek. Polecam, smacznego:)
Źródło: http://anikagotuje.blogspot.com/2013/02/pieczen-rzymska-z-jajkiem.html
1,2 kg mielonego mięsa wieprzowego ( najlepiej z łopatki),
czerstwa bułka,
cebula,
2 surowe jajka,
5 jajek ugotowanych na twardo,
2 łyżeczki soli,
łyżeczka pieprzu, pół łyżeczki mielonej ostrej papryki, duża łyżka majeranku,pół łyżeczki granulowanego czosnku,
masło do smarowania formy,bułka tarta do obsypania formy
Namoczoną i odciśniętą z wody lub mleka kajzerkę dodać do mięsa razem z zeszkloną cebulką. Dodać do mięsa. Do masy wbić dwa surowe jajka, przyprawić. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrobić na jednolitą masę. Formę do pieczenia wysmarować masłem i obsypać tartą bułką Na dno wyłożyć około połowę mięsnej masy i pośrodku wzdłuż dłuższego boku zrobić lekkie wgłębienie łyżką. We wgłębieniu układać ugotowane na twardo jajka. Na jajka nałożyć pozostałą część masy mięsnej dociskając ją dokładnie do brzegów. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 80 minut.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2014/10/pieczen-rzymska.html