Wykonanie
Miałam już pomysł na przekąskę, ale jak to u mnie bywa, przegląd lodówki i znowu na coś wpadłam. Coś co można spotkać, ale inaczej podać. Coś dodać od siebie.....
Pierś z kurczaka z
ciastem francuskim, zawijaną na rożne sposoby widziałam wielokrotnie.Chciałam zrobić coś delikatnego a zarazem małego do przekąszenia - tak powstało w/w danie:)Składniki:
pierś z kurczaka(pojedyncza) - 1 sztuka
ciasto francuskie gotowe w arkuszach - 1 sztuka
natka pietruszki(posiekana)- 1 łyżka
czosnek- ząbek
sól,
pieprz do smaku- szczypta
papryka łagodna - szczypta
jajka - 12sztuk
Jajko do posmarowania ciasta - 1 sztuka
olej do smażenia1 - łyżka
papryka biała (może być czerwona , zielona ja akurat taką miałam w lodówce - 1sztuka
Wykonanie:Pierś kroimy w małą kostkę,
czosnek kroimy w cienkie plasterki,przekładamy
kurczaka z
czosnkiem do pojemnika, przyprawiamy, dodajemy
olej, mieszamy. Dajemy na rozgrzaną patelnie - podsmażamy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, kroimy
paprykę w kostkę, podsmażamy razem z
kurczakiem. Pod koniec dodajemy posiekaną
pietruszkę.Ciasto rozwijamy, szklanką wykrawamy kółka ( u mnie wyszło 24 sztuki ) Rozgrzewamy piekarnik do 180*C; kółka nacinamy, papier do pieczenia rozkładamy na blachę, dajemy na niego ciasto i pieczemy około 15 minut.W
między czasie smażymy
jajka. Przekładałam na talerz,
potem wycinałam kółka - tak aby były tej samej wielkości co ciasto.Na gotowe placki nakładamy łyżeczką
kurczaka przykrywamy drugim
ciastem i na niego układamy
jajko. Dekorujemy
pietruszką i świeżo zmielonym
pieprzem. Smacznego:)