Wykonanie
Każdy z nas jest inny,dlatego też ilość dziennego zapotrzebowania energetycznego jest różna.Zależy od wielu czynników: aktywności fizycznej,budowy ciała, wieku, płci i rodzaju pracy. musimy kontrolować ilość spożywanych kalorii. Zwiększając ilość zapotrzebowania o 200-300 kalorii w ciągu miesiąca przybywa nam 1kg -1 , 5 kg,zaś w roku 12kg-18 kg.Aby utracić kilogram zbędnej wagi, musimy zmniejszyć w stosunku do naszej dziennej normy ilość kalorii o 6000. Rozkładamy w czasie odchudzanie.Liczmy kalorie !!!!

Aby zmniejszyć porcje-używaj mniejszych talerzy-jedz wolnej, odkładając nóż i widelec
między jednym kęsem, a drugim-bierz do ust mniejsze porcje-wypij szklankę
wody,
herbaty około 10 minut przed jedzeniem. Zmniejszy to Twój apetyt-jedz 5 posiłków w ciągu dnia.Aby ograniczyć spożycie
cukru-używaj słodzika-wybieraj niskokaloryczne
napoje orzeźwiające
wodę mineralną-rozcieńczaj
soki owocowe wodą mineralną-kupuj
przetwory niskocukrowe lub bez
cukru-jedz świeże
owoce zamiast
słodyczyAby ograniczyć
sól-
sól potrawy na talerzu, zamiast w garnku.-używaj
soli niskosodowej- zamiast
soli używaj innych przypraw
ziół,
sok z cytryny,
czosnek,
pieprz,
chilii-unikaj żywności z wysoką zawartością
soli.Aby ograniczyć tłuszcze i cholesterol.-jadaj
produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu-pij
kawę bez
śmietanki-używaj
jogurtu zamiast
śmietany-jedz chude
mięso-jedz
ryby-produkty grilluj, gotuj na parze lub smaż bez tlusczuAby zwiększyć spożycie włókna-myj warzywa zamiast obierać-jedz warzywa al-dente-jedz świeże
owoce-jedz
chleb pełnoziarnisty o wysokiej zawartości błonnika-używaj
mąki razowej-jedz
kasze jaglaną-dodawaj nasiona i
fasolę do potraw.

Odchudzanie nie musi oznaczać pasma wyrzeczeń. Jeśli odczuwacie potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego przygotujcie deser dietetyczny
jogurtowy z
owocami i
musli. Jest wyjątkowo lekki, smaczny i delikatny na bazie
owoców. Goście będą zachwyceni. Praktycznie nie używam
cukru stąd jego brak w deserze. Jeśli lubicie desery słodkie i jesteście na diecie dodajcie słodzik do
jogurtu.składniki200ml
jogurtu greckiego light
owoce sezonowe (
jeżyny,
maliny,
borówki amerykańskie,
winogrona,
pomarańcza)2 łyżki
muslimiętaWykonanieWszystkie
owoce dokładnie myjemy osuszamy. Na dnie pucharka układamy warstwami
jeżyny,
jogurt naturalny,
musli,
jogurt naturalny,
owoce,całość posypujemy
musli. Deser schładzamy w lodówce.