Wykonanie
Nazwa fajna- taka egzotyczna choć to "zwykły" gęsty sos. Nie jest to prawdziwe chutney gdyż brakuje
octu i
suszonych owoców, a takie ponoć być powinny. Mimo wszystko sos wyszedł ciekawy- dobra alternatywa dla już typowego
sosu czosnkowego, który króluje chyba we wszystkich domach podczas sezonu grillowego ;)Chutney z
kolendry jest pikantne przez
chilli i
czosnek, ale
kolendra zdecydowanie łagodzi i odświeża całość. Pyszny sos do dań z grilla, czy warzyw!
Składniki:pęczek
kolendrymały
jogurt typu greckiegoszczypta
chilli w proszkuodrobina
soku z cytrynysól i
pieprz do smaku2 średnie ząbki
czosnkuLiście
kolendry dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem i razem z
czosnkiem rozdrabniamy w blenderze. Następnie
kolendrę z
czosnkiem dodajemy do
jogurtu ze szczyptą
chilli i
sokiem z połowy
cytryny. Na koniec sos doprawiamy
solą i
pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki, aby sos się "przegryzł".
W styczniu raczej ciężko o prawdziwy grill, a warzyw też nie miałam. Sos dodałam do kawałeczków
kurczaka usmażonych w
bułce tartej z
sezamem. Pycha!
A dla tych, co ostatnio zdrowia życzyli,Bardzo Wam dziękuję, choć szyja nadal cierpiąca. Wczoraj był już spokój, a dziś znów się zaczęło :( Co za paskudztwo!Ściskam, Ania