ßßß
Grecki dip ogórkowy, idealnie nadaje się nie tylko do dań z grilla, ale także świetnie smakuje jako dodatek do pieczonych mięs czy nawet zwykłych kanapek. Dla nas koniecznie musi być mocno czosnkowy, ale jego ostrość zależy już od upodobań.Składniki:4 duże ogórki lub ok 10 mniejszych szklarniowych500 ml gęstego jogurtu greckiego5 ząbków czosnku1/2 łyżeczki soku z cytryny1/2 łyżeczki cukrusól i pieprz1. Ogórki obieramy ze skórki, trzemy na tarce o najmniejszych oczkach, solimy i odstawiamy na ok 20 minut. Gdy puszczą wodę, przecedzamy je przez gęste sito.2. Do miski przerzucamy ogórki, dodajemy jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę i dokładnie mieszamy. Dip doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem.SMACZNEGO :-)
