Wykonanie
Sos tzatziki jest lekki, orzeźwiający i wspaniałe pasuje szczególnie do
mięs z grilla. Kojarzy się z latem ;), bo wtedy najczęściej występuje na
stole u mnie w domu. Jeśli ktoś nie próbował to polecam ten
grecki sos.
Składniki:250 g
jogurtu greckiego1
ogórek1 duży ząbek
czosnkukilka kropli
soku z cytryny1 łyżeczka posiekanego
koperkusól,
pieprzPrzygotowanie:
Ogórek obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego, ścieramy na tarce i wrzucamy do miseczki. Solimy i odstawiamy na 15 minut, po czym odciskamy z
ogórka wodę.Dodajemy
jogurt grecki i
koperek. Następnie obieramy
czosnek, wyciskamy przez praskę i również wrzucamy do miseczki.
Pieprzymy do smaku, dodajemy kilka kropli
cytryny.Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy folią i wstawiamy na około godzinę do lodówki.Smacznego!