Wykonanie
Kochani Mężczyźni życzę Wam...spokojnego snu i radosnego przebudzenia;...abyście czasami mogli sobie pozwolić na to, czego od dawna pragnęliście, a nie tylko na to, co musi Wam wystarczyć;...tylu dobrych wspomnień, abyście dzięki nim mogli przetrwać złe chwile;...wiosny-tego zachwytu, który ciągle przerasta Wasze oczekiwania;...abyście zawsze był komuś potrzebni;...tej radości gdy czyjaś twarz rozjaśnia się na Wasz widok, albo gdy dostrzegacie ukochaną osobę .........radości myślenia, ostrości spojrzenia, triumfu zrozumienia i satysfakcji tworzenia;.....dużo zdrowia szczęścia ,radości ,spełnienia wszystkich pragnień i marzeń',pogody ducha, jak najwięcej sukcesów w życiu.....Niech zawsze słonko Wam i świeci.w każdy dzień ziemskiego pielgrzymowania.Dla tego jedynego,wyjątkowego żabka na szczęście :)

Dwa dni temu obchodziliśmy Dzień Kobiet dziś wypada Dzień Mężczyzn obchodzony 10 marca w Polsce,zaś na świecie 19.11 który jest najbardziej znanym terminem.Przygotowałam na ten dzień dla Mężczyzn wyjątkowy pyszny tort wiosenny
śmietankowo-
ajerkoniakowy.Tory wyszedł pyszny,delikatny w smaku.
Biszkopt czekoladowy idealne komponował się z
kremem śmietankowym i
ajerkoniakowym,zaś poncz z
wiśniówki uzupełniał smaki.Składniki
Biszkopt czekoladowy6jaj1 szklanka
cukru kryształu1 łyżeczka
proszku do pieczenia3/4 szklanki
mąki pszennej2-3 łyżeczki
kakaokrem4
żółtka250 ml słodkiej
śmietanki 30%250 g masła/margaryny100 g
cukru pudruaromat waniliowy Dr Oetkerbarwnik zielony Dr OetkerKrem
ajerkoniakowy:350 ml
mleka250 ml
ajerkoniaku (advocaatu)6
żółtek80 g
cukru35 g
mąki pszennej35 g
skrobi ziemniaczanej500 g
serka mascarponeponcz1 szkl przegotowanej
wody50 dobrego
wiśniówki25 ml
spirytusu3-4 łyżki
cukrusos z
cytryny.

Wykonanie
BiszkoptBiszkopt czekoladowy. Do miski wkładamy
białka, które ubijamy na sztywno Do masy
białkowej dodajemy
cukier,
żółtka delikatnie mieszamy Do masy jajecznej dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
kakao bardzo delikatnie mieszamy Masę
biszkoptową wylewamy do tortownicy o wielkości 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia Piekarnik nagrzewamy do 160stopni,wstawiamy tortownicę z
ciastem i pieczemy około 30-40 minut

Krem
Śmietankę zagotować z
wanilią.
Żółtka utrzeć z
cukrem pudrem (w metalowej miseczce lub garnuszku), wstawić do garnka z wrzącą
wodą i ubijać, wlewając gorącą
śmietankę, aż masa lekko zgęstnieje. Ostudzić do temperatury pokojowej. Miękkie
masło lub
margarynę utrzeć na puszystą masę, dodawać po 1-2 łyżki masy śmietankowej i ubijać na wysokich obrotach do uzyskania jednolitego kremu.masę dzielimy na pół do jednej części dodajemy zielony barwnik.

Krem
ajerkoniakowyDo garna wlewamy
mleko,po zagotowaniu zdejmujemy garnek z palinka dodajemy advocat dokładnie mieszamy.Do miski wsypujemy
cukier,dodajemy
żółtka ucieramy,dodajemy
mąkę nie przerywając ucierania aż do uzyskania jednolite pasty. Pastę wlać do
mleka z advocatem, mieszamy do rozpuszczenia grudek.Garnek stawiamy na palnik zagotowujemy cały czas mieszając. Od momentu zagotowania gotujemy około 1 minuty, mieszając, aż
budyń zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą, w taki sposób, by dotykała ona budyniu, odstawić do całkowitego ostudzenia. Schłodzić do temperatury lodówkowej.Krem najlepiej przygotować wieczór wcześniej.
Serek mascarpone wkładamy do miski ubijamy. Dodajemy
budyń, łyżka po łyżce, cały czas miksując do powstania gładkiego kremu.PonczDo kubka z gorącą
wodą wsypać
cukier dokładnie wymieszać. ostudzić, dodać
alkohol (możemy dać mniej lub więcej od nas zależy), sos z
cytryny dokładnie wymieszać.
Biszkopt przekroić na trzy krążki.Składanie
tortu pierwszy krążek
biszkoptu skrapiamy ponczem,na niego wykładamy gorącą masę
wiśniową,studzimy. Na masę
wiśniową wykładamy krem
adwokat,przykrywamy drugim krążkiem,poncz,masa
adwokat,trzeci krążek Tort obkładamy masą
śmietanową robimy dekoracje z kremu