ßßß
Dwa dni temu obchodziliśmy Dzień Kobiet dziś wypada Dzień Mężczyzn obchodzony 10 marca w Polsce,zaś na świecie 19.11 który jest najbardziej znanym terminem.Przygotowałam na ten dzień dla Mężczyzn wyjątkowy pyszny tort wiosenny śmietankowo-ajerkoniakowy.Tory wyszedł pyszny,delikatny w smaku. Biszkopt czekoladowy idealne komponował się z kremem śmietankowym i ajerkoniakowym,zaś poncz z wiśniówki uzupełniał smaki.SkładnikiBiszkopt czekoladowy6jaj1 szklanka cukru kryształu1 łyżeczka proszku do pieczenia3/4 szklanki mąki pszennej2-3 łyżeczki kakaokrem4 żółtka250 ml słodkiej śmietanki 30%250 g masła/margaryny100 g cukru pudruaromat waniliowy Dr Oetkerbarwnik zielony Dr OetkerKrem ajerkoniakowy:350 ml mleka250 ml ajerkoniaku (advocaatu)6 żółtek80 g cukru35 g mąki pszennej35 g skrobi ziemniaczanej500 g serka mascarponeponcz1 szkl przegotowanej wody50 dobrego wiśniówki25 ml spirytusu3-4 łyżki cukrusos z cytryny.
WykonanieBiszkoptBiszkopt czekoladowy. Do miski wkładamy białka, które ubijamy na sztywno Do masy białkowej dodajemy cukier, żółtka delikatnie mieszamy Do masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao bardzo delikatnie mieszamy Masę biszkoptową wylewamy do tortownicy o wielkości 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia Piekarnik nagrzewamy do 160stopni,wstawiamy tortownicę z ciastem i pieczemy około 30-40 minut
KremŚmietankę zagotować z wanilią. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem (w metalowej miseczce lub garnuszku), wstawić do garnka z wrzącą wodą i ubijać, wlewając gorącą śmietankę, aż masa lekko zgęstnieje. Ostudzić do temperatury pokojowej. Miękkie masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę, dodawać po 1-2 łyżki masy śmietankowej i ubijać na wysokich obrotach do uzyskania jednolitego kremu.masę dzielimy na pół do jednej części dodajemy zielony barwnik.
Krem ajerkoniakowyDo garna wlewamy mleko,po zagotowaniu zdejmujemy garnek z palinka dodajemy advocat dokładnie mieszamy.Do miski wsypujemy cukier,dodajemy żółtka ucieramy,dodajemy mąkę nie przerywając ucierania aż do uzyskania jednolite pasty. Pastę wlać do mleka z advocatem, mieszamy do rozpuszczenia grudek.Garnek stawiamy na palnik zagotowujemy cały czas mieszając. Od momentu zagotowania gotujemy około 1 minuty, mieszając, aż budyń zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą, w taki sposób, by dotykała ona budyniu, odstawić do całkowitego ostudzenia. Schłodzić do temperatury lodówkowej.Krem najlepiej przygotować wieczór wcześniej.Serek mascarpone wkładamy do miski ubijamy. Dodajemy budyń, łyżka po łyżce, cały czas miksując do powstania gładkiego kremu.PonczDo kubka z gorącą wodą wsypać cukier dokładnie wymieszać. ostudzić, dodać alkohol (możemy dać mniej lub więcej od nas zależy), sos z cytryny dokładnie wymieszać.Biszkopt przekroić na trzy krążki.Składanie tortu pierwszy krążek biszkoptu skrapiamy ponczem,na niego wykładamy gorącą masę wiśniową,studzimy. Na masę wiśniową wykładamy krem adwokat,przykrywamy drugim krążkiem,poncz,masa adwokat,trzeci krążek Tort obkładamy masą śmietanową robimy dekoracje z kremu