ßßß
Ciasto kapitańskie, choć w zasadzie nazywam je KAPITALNYM, po tym jak zostało okrzyknięte domowym hitem ;). Pod wieloma względami przypomina tiramisu: jest mocno kremowe w konsystencji, czekoladowo - kawowe, z biszkoptami, dużą ilością ajerkoniaku i oprószone kakao. Tak samo fantastycznie tortowe i pyszne. Idealne na uroczystości w gronie dorosłych, a sama nazwa ciasta pochodzi od kawy po kapitańsku: z dodatkiem kogla-mogla i alkoholu. To ciasto rozgrzeje Cię równie mocno!Składniki na ciasto kakaowe:3 duże jajka160 g drobnego cukru do wypieków75 ml (5 łyżek) wody75 ml (5 łyżek) oleju150 g (1 szklanka) mąki pszennej3 łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wodę i olej przelać do kubka.Formę o wymiarach 24 x 35 cm wysmarować masłem (spód i boki) i wyłożyć papierem do pieczenia.Do misy miksera wbić jajka i wsypać cukier. Ubijać (końcówkami miksera do ubijania piany z białek) na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej piany, która nawet potroi swoją objętość. Mikserem planetarnym masa jajeczna powinna być ubijana od 7 - 10 minut, mikserem ręcznym od 10 - 15 minut. Masa jajeczna podnoszona na mieszadle miksera powinna opadać lekko w postaci wstążki na resztę ciasta i pozostawać na jej powierzchni przez kilka dobrych sekund.Do masy jajecznej wlewać strużką wodę z olejem, dalej ubijając. Bezpośrednio do mieszanki przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, następnie wymieszać delikatnie rózgą kuchenną do połączenia.Masę przelać do przygotowanej wcześniej formy i wyrównać szpatułką. Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.Krem ajerkoniakowy:700 ml mleka200 g cukru8 g cukru wanilinowego3 łyżki mąki pszennej5 łyżek skrobi ziemniaczanej3 żółtka, z dużych jajek200 g masła150 ml ajerkoniaku (advocaatu)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W większym garnuszku zagotować połowę (350 ml) mleka i połowę (100 g) cukru.Żółtka i cukier waniliowy umieścić w misie miksera i utrzeć do białości (np. trzepaczkami do białek). Dodać mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i resztę (350 ml) mleka i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej mieszanki. Wlać do wrzącego mleka i zagotować, dobrze mieszając, do połączenia, by nie zrobiły się grudki. Od momentu zagotowania gotować około 1 minuty, mieszając, aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z palnika. Gotowy krem przykryć folią spożywczą w taki sposób, by folia dotykała powierzchni kremu, odstawić do wystudzenia (podczas studzenia nie wolno mieszać!).Masło utrzeć mikserem z drugą połową (100 g) cukru do uzyskania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać masę budyniową, w trzech turach, cały czas miksując, do połączenia. Dodać ajerkoniak i wymieszać lub krótko zmiksować.Ponadto:1 szklanka zaparzonej i wystudzonej mocnej kawy, bez fusów140 g okrągłych biszkoptówKrem śmietankowy:500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej2 łyżki cukru pudrukakao, do oprószeniaWykonanieBiszkopt nasączyć 3 łyżkami kawy. Na niego wyłożyć 2/3 kremu ajerkoniakowego. W reszcie kawy moczyć biszkopty i układać w równych rzędach na kremie. Przykryć resztą kremu ajerkoniakowego. Wykonać krem śmietankowy*: śmietanę kremówkę ubić z cukrem do sztywności i wyłożyć równo na ciasto. Schłodzić przez noc w lodówce. Przed podaniem oprószyć kakao.Przechowywać w lodówce.* Można do ubijanego kremu śmietankowego dodać 2 łyżki mascarpone w celu usztywnienia, oryginalnie w przepisie jest śmietan-fix.Smacznego :-).
Źródło przepisu - blog Zjem to!, z moimi zmianami.