ßßß
Składniki: ( blacha 24 x 32 cm )biszkopt3 duże jajka (lub 4 rozmiar M)3/4 szklanki cukru5 łyżek oleju5 łyżek wodyniepełna szklanka mąki pszennej (150 g)1 łyżeczka proszku do pieczenia3 płaskie łyżki kakaomasa ajerkoniakowa700 ml mleka1 szkl. cukru1/2 opakowania cukru wanilinowego2 i 1/2 łyżki mąki pszennej5 łyżek mąki ziemniaczanej3 żółtka200 g miękkiego masła180 ml likieru "Adwokat"bita śmietana500 ml śmietanki 30%2 łyżki cukru pudru2 śmietan-fixyponadtomałe opakowanie okrągłych biszkopcików2 łyżki kakao
Sposób wykonania:Przygotować biszkopt: Białka ubić z odrobiną soli na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony, cały czas miksując, dodawać po jednym żółtku. Obroty miksera zmniejszyć na minimalne i cienkim strumieniem wlać wodę, a następnie olej. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać i delikatnie, za pomocą łyżki lub szpatułki wymieszać z masą jajeczną. Ciasto wlać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp 175 C ok. 30 minut do tzw. suchego patyczka. Biszkopt wyjąć z piekarnika i wystudzić.Przygotować masę: Połowę mleka i cukier zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem wanilinowym, następnie dodać obie mąki i pozostałe mleko. Wszystko zmiksować tak, by nie było grudek. Mieszankę wlać na gotujące się mleko i energicznie zamieszać. Chwilę pogotować. Budyń przykryć i odstawić do ostygnięcia.Miękkie masło zmiksować do białości i dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując.Do budyniowej masy ostrożnie wlewać Adwokat i cały czas miksować. Zmniejszyć obroty i miksować krótko, tylko do połączenia składników.Przygotować poncz: 3 łyżeczki kawy i 2 łyżeczki cukru zalać gorącą wodą. Wystudzić.Biszkopt dobrze nasączyć ponczem. Wyłożyć 2/3 kremu ajerkoniakowego, wyrównać powierzchnię i posypać kakao. Biszkopty maczać w pozostałym ponczu i układać na warstwie kakao. Wyłożyć pozostałą masę.Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem i śmietan-fixami i wyłożyć na wierzch ciasta. Całość posypać kakao. Ciasto schłodzić w lodówce.Smacznego :)