ßßß
Składniki:biszkopt5 jajek1 szkl. cukru1/2 szkl. mąki pszennej1/2 szkl. mąki ziemniaczanej2 łyżki kakao2 łyżeczki octu1 łyżeczka proszku do pieczeniamasa czekoladowa2 żółtka2 szklanki mleka2 łyżki mąki ziemniaczanej3 łyżki mąki pszennej3 łyżki cukru2 kopiaste łyżki nutelli200 g masła w temperaturze pokojowejkieliszek likieru czekoladowego (opcjonalnie)masa kawowa375 g serka mascarpone180 ml śmietanki 30%2 łyżeczki kawy rozpuszczone w 3 łyżeczkach gorącej wody2 łyżki likieru kawowego (opcjonalnie)3 łyżki cukru pudruponadto:2 małe słoiczki dżemu bananowego ( można zastąpić świeżymi bananami )podłużne biszkopty ( 120 g )nasączenie ( szklanka mocnej kawy + 1/2 szklanki likieru Baileys )
Sposób wykonania:Przygotować biszkopt : Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Wbić po jednym żółtku, cały czas miksując. Mąki i kakao przesiać i dodać do masy jajecznej. Wymieszać wszystko szpatułką. Dodać proszek do pieczenia i ocet. Wymieszać ponownie.Dno tortownicy o śr. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować i nie wykładać. Wylać i wyrównać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut w temp. 160 C Biszkopt wystudzić i przekroić na pół.Masa czekoladowa : Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące wylać przygotowaną mieszankę i zagotować.Budyń przykryć i wystudzić.Masło utrzeć na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodawać budyń. Do masy budyniowej dodać nutellę i ewentualnie likier i dobrze wymieszać.Masa kawowa : Wszystkie składniki dobrze schłodzone umieścić w głębokim naczyniu i ubijać jak śmietanę, do wyraźnego zgęstnienia.Pierwszy blat biszkoptu nasączyć mieszanką kawy i likieru. Grubo posmarować dżemem bananowym. Wyłożyć połowę masy czekoladowej. Biszkopty maczać w ponczu i układać na masie. Na nie wyłożyć drugą część masy czekoladowej.Drugi biszkopt położyć na masie czekoladowej, lekko docisnąć, nasączyć ponczem, grubo posmarować dżemem bananowym. Wyłożyć połowę masy kawowej. Drugą połową masy obłożyć boki toru. Dowolnie udekorować. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.Przechowywać w lodówce.Smacznego :)