ßßß
Nie jestem miłośnikiem ciast kremowych, wolę serniki, babki, jabłeczniki, ale to było niczego sobie. Przepis znalazłam tu.Byłam na Kubie i mam do tego kraju sentyment.. eh, ten klimat... Zainspirowana nazwą ciasta przystąpiłam do działania- nie żałuję.biszkopt:70 gram cukruok. 130 gram mąki pszennej3 łyżki kakao4 jajka1 łyżeczka proszku do pieczeniaBiałka ubijamy na sztywno, dodajemy do nich cukier a następnie żółtka. Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do reszty i delikatnie mieszamy. Pieczemy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 160 stopniach około 40 minut do tzw. "suchego patyczka". Biszkopt studzimy.masa z nutellą:200 g masła w temp. pokojowej2 łyżki nutelli2 żółtka2 szklanki mleka2 łyżki mąki ziemniaczanej3 łyżki mąki pszennej3łyżki cukruPrzygotowujemy budyń- a więc: 1/4 szklanki mleka odlewamy. Resztę wstawiamy by sie zagotowało. Do odlanego mleka dodajemy żółtka, cukier i mąki- składniki muszą tworzyć gładką masę, najłatwiej zblendować. Tak przygotowana masę wlewamy do gotującego się mleka i intensywnie mieszamy aby nie powstały grudki. Gotujemy mieszając jakieś 1-2 minuty aby maka się przegotowała / by nie było czuć jej smaku w budyniu/. Po ugotowaniu budyń studzimy.Masło ucieramy na gładka masę, do której stopniowo dodajemy nutellę i budyń. Ucieramy do momentu uzyskania jednolitej masyDodatkowo:500 ml śmietanki 30%2 łyżki cukru pudru2 śmietan - fixyokoło 200g powideł śliwkowychherbatniki typu petitki około 32 sztuki1/2 szklanki naparu kawy2-3 łyżki rumudo dekoracji- wiórki czekolady i kakaoŚmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy do niej 2 łyżki cukru pudru i śmietan - fixy.A teraz układamy warstwy:Ostudzony biszkopt skrapiamy kawą z rumem.Na biszkopt kładziemy masę budyniową.Na masę układamy herbatniki.Herbatniki smarujemy powidłami śliwkowymi.Powidła przykrywamy kolejną warstwą herbatników.Na wierzch wykładamy ubitą śmietanęCałość posypujemy kakao i wiórkami czekolady.Można przyozdobić listkami świeżej mięty.Smacznego.