ßßß
Składniki:masa200 g masła w temperaturze pokojowej2 łyżki nutelli2 żółtka2 szklanki mleka2 łyżki mąki ziemniaczanej3 łyżki mąki pszennej3 łyżki cukrubiszkopt (forma 23 x 35 cm)4 jajka2/3 szklanki cukru1/2 szklanki mąki pszennej3 łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczeniaponadto500 g śmietanki 30 % (dobrze schłodzonej)2 łyżki cukru pudru2 śmietan-fixy1/2 słoiczka powideł śliwkowychok. 16 sztuk herbatników maślanychok. 16 sztuk herbatników kakaowychnasączenie:1/2 szklanki naparu z kawy2-3 łyżki rumu
Sposób wykonania:Upiec biszkopt: Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawać żółtka. Mąkę , kakao i proszek do pieczenia przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.Mieszankę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok 40 minut, w temp. 160 C.Biszkopt wystudzić. Przygotować napar z kawy i wystudzić. Połączyć z rumem.Przygotować masę: Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące wylać przygotowaną mieszankę i zagotować.Budyń przykryć i wystudzić.Masło utrzeć na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodawać budyń. Do masy budyniowej dodać nutellę i dobrze wymieszać.Biszkopt nasączyć naparem (około 12 łyżek). Wyłożyć masę czekoladową. Wyrównać. Ułożyć warstwę jasnych herbatników. Posmarować je cienko powidłami śliwkowymi i przykryć warstwą ciemnych ciasteczek.Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.Przed podaniem ciasto oprószyć kakao i wiórkami z czekolady.