ßßß
Dzisiejszy przepis zaczerpnęłam z bloga Zjem to. Jego autorka robi niesamowite ciasta, zawsze na ich widok cieknie mi ślinka. W sobotę postanowiłam przygotować ciasto Kubanka wg jej przepisu. Ciasto smakuje świetnie. Nie za słodkie, nie za ciężkie, idealne do niedzielnej kawy. Ja do mojej wersji dodałam trochę więcej rumu oraz nutelli. Polecam wypróbować.Składniki ( blacha 36 x 26 cm):Biszkopt:4 jajka70 g drobnego cukru do wypieków130 g mąki16 g kakao1 łyżeczka proszku do pieczeniaKrem:200 g masła w temperaturze pokojowej4 łyżki nutelli2 żółtka2 szklanki mleka2 łyżki mąki ziemniaczanej3 łyżki mąki pszennej3 łyżki cukruNasączenie:1/2 szklanki naparu z kawy4 łyżki rumu500 g śmietanki 36 % (dobrze schłodzonej)2 łyżki cukru pudru2 śmietan-fixy1/2 słoiczka powideł śliwkowychok. 16 sztuk herbatników maślanychok. 16 sztuk herbatników kakaowychWykonanie:Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać żółtka. Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Dodawać stopniowo do ciasta ciągle ubijając. Blaszkę do pieczenia posmarować masłem ( blacha musi być ciepła, żeby masło się roztopiło podczas smarowania. Ja wkładam suchą blachę na 5 min do nagrzanego piekarnika) i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Wygładzić.Piec w temp. 160 stopni C przez 40 min. Po upieczeniu wybić cisto z blaszki. Oderwać papier i pozostawić do wystudzenia.Nasączenie: Przygotować napar z kawy i wystudzić, a następnie połączyć z rumem. Wystudzony biszkopt nasączyć naparem.Krem: W rondelku zagotować 1 szklankę mleka. W pozostałym mleku ( 1 szklanka) rozpuścić dokładnie żółtka, cukier i obie mąki. Gdy mleko zacznie się gotować wlać do niego masę i ciągle mieszając doprowadzić do otrzymania konsystencji budyniu. Gotowy budyń wylać na talerze i pozostawić do wystygnięcia.Masło utrzeć na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodawać budyń. Następnie dodać nutellę i dobrze wymieszać.Na nasączony naparem biszkopt wyłożyć masę czekoladową. Wyrównać. Ułożyć warstwę jasnych herbatników. Posmarować je cienko powidłami śliwkowymi i przykryć warstwą ciemnych ciasteczek.Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc. Przed podaniem ciasto oprószyć kakao i wiórkami z czekolady.
