ßßß
Składniki:Biszkopt:6 jajek12 łyżek cukru6 łyżek mąki pszennej6 łyżek mąki ziemniaczanej1 łyżka kakao1 łyżeczka proszku do pieczeniaKrem toffi:1 budyń waniliowy lub śmietankowy1/4 litra mleka1 puszka masy kajmakowej1 kostka margarynyBita śmietana:pół litra śmietanki 30%2 łyżki cukru pudru2 śmietan-fixyDodatkowo:duża paczka herbatników - petitekSposób przygotowania:1. Zrobić biszkopt, ubić białka, dodawać stopniowo cukier, żółtka, obydwie mąki i kakao, proszek do pieczenia. Upiec, przekroić na pół.2. Ugotować budyń na mleku. Ostudzony budyń zmiksować najpierw z margaryną, a potem z masą kajmakową.3. Śmietanę, najlepiej dobrze schłodzoną, ubić, dodać cukier puder i śmietan-fixy. Ubijać do otrzymania odpowiedniej konsystencji.Przełożenie ciasta od dołu:pół biszkoptupołowa masy toffiwarstwa herbatnikówbita śmietanawarstwa herbatnikówpołowa kremu toffipół biszkoptuWierzch ciasta dowolnie udekorować. Użyłam pozostawionej do tego celu masy toffi i posypki czekoladowej. Równie dobrze smakuje z polewą kakaową.
Smacznego :)P.S. Dzisiaj zaczynam ferie zimowe więc odpoczywam na całego od pracy w szkole przez te dwa tygodnie!