ßßß
biszkopt:5 jajek5 łyżek cukru2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniamasa1 puszka mleka skondensowanego słodzonego200g herbatników petit beurrepolewa6 łyżek cukru pudru100g margaryny2 łyżki kakao ciemnego1 łyżka rumuJajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać delikatnie mąkę i proszek do pieczenia. Wstawić do piekarnika na 25 min w temp 180 stopni.Puszkę z mlekiem wstawić do garnka z wodą (musi być cała zalana) i gotować na wolnym ogniu około 3,5h aż powstanie gęsty karmel. To ważne by wykonać to w zamkniętej puszce- mleko nie przypala się. Można też zrobić karmel domowym sposobem gotując cukier z mlekiem na wolnym ogniu stale mieszając.Masę rozsmarować na biszkopcie.Spód herbatników zanurzyć w wodzie tak, by były wilgotne ale nie napiły się jej, i układać jeden przy drugim na masie karmelowej.Margarynę rozpuścić w rondelku, dodać cukier puder, kakao i rum, jeszcze chwilę podgrzewać i wylać na herbatniki. Poczekać aż polewa zastygnie i podawać.