ßßß
Składniki:Biszkopt:6 jajek12 łyżek cukru6 łyżek mąki pszennej6 łyżek mąki ziemniaczanej2-3 łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia1 litr śmietany 30%3 łyżki cukru pudru3 opakowania śmietan-fixów3 wafelki w czekoladzie deserowej Princessa Maxibrzoskwinie odsączone z puszkiPolewa kakaowa:3 łyżki wody3 łyżki cukru3 łyżki kakao¼ kostki margarynyDodatkowo:1 opakowanie podłużnych biszkoptów3/4 szklanki mocnego naparu z herbatydowolne dekoracje
Sposób przygotowania :1. Zrobić biszkopt, ubić białka, dodawać stopniowo cukier, żółtka, obydwie mąki i kakao, proszek do pieczenia. Przelać ciasto do tortownicy i upiec, a potem przestudzony biszkopt przekroić na pół.2. Schłodzoną śmietanę ubić, dodając cukier puder i śmietan-fixy. Ubić do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Odłożyć trochę ubitej śmietany do dekoracji.3. Następnie dodać do pozostałej śmietany pokrojone w drobną kostkę wafelki oraz pokrojone brzoskwinie. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką.4. Jeden blat ciasta nasączyć wystudzoną herbatą. Wyłożyć połowę kremu. Na krem ułożyć równomiernie biszkopty i nasączyć herbatą. Wyłożyć pozostały krem, a na to blat biszkoptowy, który również nasączamy.5. Pozostałą ubitą śmietaną, którą wcześniej odłożyliśmy dekorujemy ciasto wokół.6. Zrobić polewę: wodę, cukier i kakao rozpuścić na ogniu, zdjąć z palnika, wrzucić margarynę i mieszać do rozpuszczenia. Polać ciasto, całość udekorować.7. Tort najlepiej przygotować dzień wcześniej, a biszkopt upiec 2 dni wcześniej.
Smacznego :)Źródło: przepis na krem z bloga Czerwień i błękit