ßßß
składniki na tortownicę o średnicy 28cm:biszkopt:3 jajka40 g cukru25 g mąki pszennej10 g mąki ziemniaczanejszczypta proszku dopieczeniamasa rabarbarowa:800 g obranego rabarbaru pokrojonego w kawałki ok.2cm100 g wody2 galaretki owocoweew. 75 g brązowego cukru350 g śmietany 30% (mocno schłodzonej)10 g cukru pudru1 opakowanie śmietan-fixupolewa czekoladowa:100 g margaryny1 jajko45 g cukru20 g kakao naturalnegoWykonanie z pomocą Thermomixa:Biszkopt:Piekarnik rozgrzać do temp. 175*CPrzy pomiocy motylka ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę 3 min. / obr. 4Dodać cukier, ubić 4 min. / obr.3Dodać mąki i proszek, wymieszać 15-20 s. / obr. 2Ciasto przelać do tortownicy o śr. 28 cm lub kwadratowej blaszki; piec 25 min. do suchego patyczka.masa rabarbarowa:Oczyszczony i pokrojony rabarbar umieścić w czystym naczyniu.Dodać wodę i cukier; gotować 15 min. / 100*C / obr. 2Dodać galaretki, wymieszać 1 min. / obr.4Zmiksować 20 s. / obr. 8; przelać na biszkopt (może być ciepły) i całość ostudzić.W suchym i czystym naczyniu ubić kremówkę z cukrem i śmietan-fixem; przy pomocy motylka na obrotach 3 aż konsystencja będzie sztywna.Wyłożyć na zimną masę rabarbarową; widelcem zrobić "esy-floresy", wstawić do lodówki.polewa czekoladowa:Margarynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w rondelku na malutkim ogniu. Nie dopuścić do wrzenia!W naczyniu za pomocą motylka ubić jajko z cukrem i kakao 2 min. / 50*C / obr. 3Przez otwór w pokrywie wlać rozpuszczoną margarynę, wymieszać 20 s. / obr. 2Polewą polać fantazyjnie bitą śmietanę i wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin.Inspiracją do tego przepisu był przepis na Szarlotkę kasztelańską z książki "Nasi przedstawiciele polecają".Uwaga: ciasto uzależnia :) Rozchodzi się tak szybko, że telefonem trudno zrobić zdjęcie; po aparat nie zdążyłam pobiec.