Wykonanie
Szybki i prosty
biszkopt przełożony masą z
mleka w proszku. W sam raz na pyszną, słodką przekąskę w szkole, pracy czy w domu. Idealna również do podania gościom.Kiedy nachodzi mnie ochota na
słodycze, lubię zrobić coś szybkiego, prostego i nowego :) Rezultatem ostatnich zachcianek była
Mleczna Kanapka inspirowana Moimi Wypiekami.Składniki na
kakaowy biszkopt:6
jajek3/4 szklanki
cukrupół szklanki
mąki pszennejpół szklanki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżki
kakao2 łyżki
olejuBiałka oddzielić od
żółtek i ubić ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier, następnie
żółtka i
olej. Wymieszać. Dodać przesiane
mąki,
kakao i
proszek do pieczenia. Wyłożyć na blaszkę o wymiarach ok. 25x35 lub tortownicy ok. 26cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i piec w piekarniku nagrzanym do temp. 170 st.C ok 30 minut, do suchego patyczka.Składniki na
mleczną masę:pół szklanki
mleka2 szklanki
mleka w proszku ('niebieskiego', pełnego)2/3 szklanki
cukru250 g
masła16 g
cukru wanilinowegoMleko,
cukier i
cukier waniliowy zagotować do rozpuszczenia
cukru, odstawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć i powoli dodawać
syrop mleczny dalej ucierając. Dodać przesiane
mleko w proszku i utrzeć do gładkości.
Biszkopt przekroić na 2 blaty i przełożyć masą.Składniki na
polewę czekoladową:100 g gorzkiej lub
mlecznej czekolady70 g
masłaMasło i
czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Lekko przestudzić.Gotową polewą polać ciasto.