ßßß
Szybki i prosty biszkopt przełożony masą z mleka w proszku. W sam raz na pyszną, słodką przekąskę w szkole, pracy czy w domu. Idealna również do podania gościom.Kiedy nachodzi mnie ochota na słodycze, lubię zrobić coś szybkiego, prostego i nowego :) Rezultatem ostatnich zachcianek była Mleczna Kanapka inspirowana Moimi Wypiekami.Składniki na kakaowy biszkopt:6 jajek3/4 szklanki cukrupół szklanki mąki pszennejpół szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia3 łyżki kakao2 łyżki olejuBiałka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, następnie żółtka i olej. Wymieszać. Dodać przesiane mąki, kakao i proszek do pieczenia. Wyłożyć na blaszkę o wymiarach ok. 25x35 lub tortownicy ok. 26cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i piec w piekarniku nagrzanym do temp. 170 st.C ok 30 minut, do suchego patyczka.Składniki na mleczną masę:pół szklanki mleka2 szklanki mleka w proszku ('niebieskiego', pełnego)2/3 szklanki cukru250 g masła16 g cukru wanilinowegoMleko, cukier i cukier waniliowy zagotować do rozpuszczenia cukru, odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć i powoli dodawać syrop mleczny dalej ucierając. Dodać przesiane mleko w proszku i utrzeć do gładkości.Biszkopt przekroić na 2 blaty i przełożyć masą.Składniki na polewę czekoladową:100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady70 g masłaMasło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić.Gotową polewą polać ciasto.