ßßß Cookit - przepis na Ciasto Mleczna Kanapka

Ciasto Mleczna Kanapka

nazwa

Wykonanie

Szybki i prosty biszkopt przełożony masą z mleka w proszku. W sam raz na pyszną, słodką przekąskę w szkole, pracy czy w domu. Idealna również do podania gościom.
Kiedy nachodzi mnie ochota na słodycze, lubię zrobić coś szybkiego, prostego i nowego :) Rezultatem ostatnich zachcianek była Mleczna Kanapka inspirowana Moimi Wypiekami.
Składniki na kakaowy biszkopt:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
2 łyżki oleju
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, następnie żółtka i olej. Wymieszać. Dodać przesiane mąki, kakao i proszek do pieczenia. Wyłożyć na blaszkę o wymiarach ok. 25x35 lub tortownicy ok. 26cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i piec w piekarniku nagrzanym do temp. 170 st.C ok 30 minut, do suchego patyczka.
Składniki na mleczną masę:
pół szklanki mleka
2 szklanki mleka w proszku ('niebieskiego', pełnego)
2/3 szklanki cukru
250 g masła
16 g cukru wanilinowego
Mleko, cukier i cukier waniliowy zagotować do rozpuszczenia cukru, odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć i powoli dodawać syrop mleczny dalej ucierając. Dodać przesiane mleko w proszku i utrzeć do gładkości.
Biszkopt przekroić na 2 blaty i przełożyć masą.
Składniki na polewę czekoladową:
100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
70 g masła
Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić.
Gotową polewą polać ciasto.
Źródło:http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/2013/01/ciasto-mleczna-kanapka.html