Wykonanie
Szukałam przepisu na wykorzystanie zalegającego w spiżarni
mleka w proszku. I znalazłam :-). Choć nie jestem fanką
biszkoptów, to masa wydała mi się warta zachodu (tym bardziej, że można ją użyć do
tortów). W smaku bardzo, bardzo
mleczna, więc do przełożenia
kakaowego biszkoptu jak znalazł. Choć tego typu ciasta dla niektórych są wręcz niejadalne - bo słodkie i nie ma co ukrywać - mdławe - nam smakowało. Ale my lubimy słodkości z
mleka w proszku ;-). Ciasto jest równiutkie, doskonale się kroi, idealne na różnego rodzaju imprezy. Przepis, lekko zmodyfikowany - z tej strony .ps. rodzinka właśnie mnie uświadomiła, że masa jest pyszna a ciasto nie jest mdławe - i jak tu być obiektywnym ;-).Składniki na
kakaowy biszkopt:6
jajek3/4 szklanki
cukrupół szklanki
mąki pszennejpół szklanki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżki
kakao2 łyżki
olejuWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania
cukier, a następnie
żółtka. Zmiksować. Dodać
olej i dalej miksować.
Mąkę przesiać, wymieszać z
proszkiem do pieczenia,
kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej.Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka.Składniki na
mleczną masę:pół szklanki
mleka2 szklanki
mleka w proszku ('niebieskiego', pełnego)2/3 szklanki
cukru350 g
masła16 g
cukru wanilinowegoMleko (zwykłe) zagotować z
cukrem i
cukrem wanilinowym. Ostudzić.
Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone
mleko, dalej ucierając. Wsypać przesiane
mleko w proszku i ucierać, do gładkości.Ostudzony
biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą.Składniki na
polewę czekoladową:100 g gorzkiej lub
mlecznej czekolady70 g
masłaMasło i
czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Lekko przestudzić. Gotową polewą polać ciasto.Przechowywać w lodówce. Choć po kilku godzinach w lodówce masa dość stwardnieje (z powodu
masła), wystarczy wyjąć ciasto 2 godziny przed planowanym podaniem.Smacznego :)