ßßß
Szukałam przepisu na wykorzystanie zalegającego w spiżarni mleka w proszku. I znalazłam :-). Choć nie jestem fanką biszkoptów, to masa wydała mi się warta zachodu (tym bardziej, że można ją użyć do tortów). W smaku bardzo, bardzo mleczna, więc do przełożenia kakaowego biszkoptu jak znalazł. Choć tego typu ciasta dla niektórych są wręcz niejadalne - bo słodkie i nie ma co ukrywać - mdławe - nam smakowało. Ale my lubimy słodkości z mleka w proszku ;-). Ciasto jest równiutkie, doskonale się kroi, idealne na różnego rodzaju imprezy. Przepis, lekko zmodyfikowany - z tej strony .ps. rodzinka właśnie mnie uświadomiła, że masa jest pyszna a ciasto nie jest mdławe - i jak tu być obiektywnym ;-).Składniki na kakaowy biszkopt:6 jajek3/4 szklanki cukrupół szklanki mąki pszennejpół szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia3 łyżki kakao2 łyżki olejuWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej.Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka.Składniki na mleczną masę:pół szklanki mleka2 szklanki mleka w proszku ('niebieskiego', pełnego)2/3 szklanki cukru350 g masła16 g cukru wanilinowegoMleko (zwykłe) zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Ostudzić. Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać, do gładkości.Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą.Składniki na polewę czekoladową:100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady70 g masłaMasło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Gotową polewą polać ciasto.Przechowywać w lodówce. Choć po kilku godzinach w lodówce masa dość stwardnieje (z powodu masła), wystarczy wyjąć ciasto 2 godziny przed planowanym podaniem.Smacznego :)