Wykonanie
sobota, 30 Lipiec 2011, autor: blue_megi, 9 Komentarzy »Baaardzo słodkie ciasto z
mlecznym kremem i dość suchym
kakaowym biszkoptem. Smakuje podobnie do znanego batonika. Cytuję przepis za Dorotus z bloga Moje Wypieki .Składniki na
kakaowy biszkopt:6
jajek3/4 szklanki
cukrupół szklanki
mąki pszennejpół szklanki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżki
kakao2 łyżki
olejuBiałka ubić na sztywną pianę*, dodając pod koniec ubijania
cukier, a następnie
żółtka. Zmiksować. Dodać
olej i dalej miksować.
Mąkę przesiać, wymieszać z
proszkiem do pieczenia,
kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej.Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 – 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka.Składniki na
mleczną masę:pół szklanki
mleka2 szklanki
pełnego mleka w proszku2/3 szklanki
cukru350 g
masła16 g
cukru wanilinowegoMleko (zwykłe) zagotować z
cukrem i
cukrem wanilinowym. Ostudzić.
Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone
mleko, dalej ucierając. Wsypać przesiane
mleko w proszku i ucierać, do gładkości.Ostudzony
biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą.Składniki na
polewę czekoladową:100 g gorzkiej lub
mlecznej czekolady70 g
masłaMasło i
czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Lekko przestudzić. Gotową polewą polać ciasto.Przechowywać w lodówce. Choć po kilku godzinach w lodówce masa dość stwardnieje, wystarczy wyjąć ciasto 2 godziny przed planowanym podaniem.* żeby
białka dobrze się ubiły muszą być zimne, a naczynie w którym ubijamy (koniecznie metalowe lub szklane) najlepiej schłodzić w lodówce.