Wykonanie
W ten weekend postanowiliśmy sprawdzić jak nowy garnek od Delimano poradzi sobie w roli brytfanny :)I czy faktycznie do pieczenia na powłoce ceramicznej nie potrzeba praktycznie tłuszczu. ;)No i jak będzie smakował
kurczak pieczony "na kamieniu", ponieważ powłoka pomaga zamknąć ścianki potraw i nie pozwala aby witaminy i minerały zostały utracone bezpowrotnie. Czyli gotowanie smacznie i zdrowo.Przygotowaliśmy
piersi z kurczaków wg przepisu:Składniki3
piersi z kurczaka1 rosołek drobiowy1
Musztarda Specialite KAMIS z
płatkami wędzonej
paprykiPieprz czarny KAMISMieszanka Ogniska KAMIS
Pieprz kolorowy KAMIS
zioła do drobiu KAMIS
Sólpapryka czerwonaliście lauroweziele angielskie1/2 szkl
wywaru z rosołupomidorsałata lodowaszczypiorekzioła do sałatek Specialire3 łyżki
jogurtu naturalnegoWykonanie
Piersi z kurczaka smarujemy
musztardą posypujemy
pieprzem czarnym,
ziołami do drobiu, ognistą mieszanką odstawiamy do lodówki na dwie godziny.Do garnka wlewamy 2 łyżki
oleju,rozgrzewamy nasz garnek. Kiedy rączka zmieni kolor na czerwony, wkładamy
piersi z kurczaka, obsmażamy z dwóch stron, podlewamy rosołem, dodajemy
przyprawy,
pieprz i
sól z Kamis,
ziele angielskie,
liście laurowe, posypujemy
papryką czerwoną. Dusimy do miękkości około jedną godzinę. Wyjmujemy.Następnie robimy sos: do garnka wlewamy sos który powstał podczas smażenia, dodajmy 3 łyżki
jogurtu naturalnego, 3 łyżki
musztardy z
płatkami wędzonej papryczki, gotujemy przez chwilę.Upieczoną
pierś z kurczaka kroimy na plastry, układamy na talerzu i polewamy sosem, robimy dekoracje z
sałaty i
pomidora,
szczypiorku posypujemy
ziołami do sałatek Kamis.Tyle przepis. :)
Pierś z kurczaka dusiliśmy pod przykryciem. I znowu z niecierpliwością czekaliśmy na rezultaty, zaglądając co chwilę do kuchni, ciekawi czy już są gotowe, czy może zaczynają się przypalać.
Piersi z kurczaka udusiły się szybko, nie przywarły do dna naczynia. A w całej kuchni rozchodził się smakowity zapach.Musimy tu wspomnieć o ciekawym patencie otóż, część rączki zmienia kolor wraz z temperaturą i staje się czerwona gdy garnek nabierze odpowiedniej temperatury do przyrządzania potraw. Same rączki pozostają chłodne i można za nie przenosić garnek bez obaw o poparzenie rąk. Dzięki temu przełożenie gotowego dania na talerze nie sprawiło najmniejszego kłopotu.A sama
pierś z kurczaka hmm...delicje! Krucha, delikatna, soczysta i aromatyczna.Z zestawem surówek,
ryżem lub zapiekanymi
ziemniakami, zadowoli podniebienie najbardziej wymagającego smakosza.

A wszystko to dzięki jednemu garnkowi.