Latem gotuję lżejszą wersję bigosu- z młodej kapusty, bez kiszonej i z przecierem ze świeżych pomidorów. Rezygnuję też z wędzonych wędlin jako dodatku, żeby dostosować smak do letnich wymogów. Przyprawy tylko zostawiam takie, jak do zwykłego bigosu.duża glówka młodej kapustyok. 25 dkg świeżego boczku2-3 laski kiełbasy typu zwyczajna2-3 pomidorysól, pieprz czarny i ziołowyczerwona papryka, majeranekziele angielskie, liśc laurowy, ziarna jałowcałyżeczka przyprawy warzywnejBoczek kroimy w kostkę i podsmażamy w niewielkiej ilości oleju na rumiano. Dodajemy przyprawy, zalewamy wodą i wkładamy poszatkowaną kapustę. Gotujemy do miękkości mieszając często .Pomidory rozgotowujemy w niewielkiej ilości wody ( ja w mikrofalówce) i przecieramy przez sito do bigosu. Na koniec podsmażmy pokrojoną w kostkę kiełbasę i wraz z nią gotujemy jeszcze wszystko kilkanaście minut, żeby się smaki „przegryzły”.Taki „letni” bigos ma swój specyficzny smak i jest odpowiedni na gorącą pogodę. Ja większą część bigosu zawekowałam w słoiku i zabrałam na działkę. Jak smakował po kąpieli w jeziorze !Smacznego !