ßßß Cookit - przepis na Fasolka po bretońsku + film

Fasolka po bretońsku + film

nazwa

Wykonanie

Fasolka po bretońsku to pyszna i sycąca potrawa kuchni polskiej. Jest to pożywne danie jednogarnkowe znakomite na obiad, łatwe w przygotowaniu, które nie wymaga większych umiejętności kulinarnych. Podane z pieczywem smakuje wyśmienicie.
składniki na 6 porcji
500 g fasoli typu Jaś
500 g kiełbasy
250 g boczku wędzonego
2 cebule
150 g koncentratu pomidorowego
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren czarnego pieprzu
2 łyżki majeranku
3 liście laurowe
czarny pieprz
sól
przepis
Opłukaną i namoczoną w garnku przez noc fasolkę uzupełniamy wodą, tak aby fasola była całkiem przykryta, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz kilka ziaren czarnego pieprzu i gotujemy do miękkości.
Cebulę drobno siekamy a kiełbasę i boczek kroimy w większą kostkę.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony boczek i wytapiamy z niego tłuszcz, dodajemy również kiełbasę i wszystko razem podsmażamy. Do podsmażonych wędlin dodajemy cebulę i całość chwilę rumienimy od czasu do czasu mieszamy.
Do miękkiej fasoli przekładamy boczek z kiełbasą i cebulą ( w razie potrzeby uzupełniamy wodą) dodajemy koncentrat pomidorowy, majeranek, całość doprawiamy solą oraz czarnym mielonym pieprzem,mieszamy i gotujemy jeszcze około 15 minut.
Źródło:http://smakowitedania.blogspot.com/2015/11/fasolka-po-bretonsku-film.html