ßßß Cookit - przepis na Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

nazwa

Wykonanie

Coraz zimniejsze te jesienne dni. W kuchni teraz zamiast chłodników robimy ciepłe zupy i potrawki. Dzisiaj u mnie fasolka po bretońsku. Polecam na jesienne wieczory. Z kromką wiejskiego chleba.
Składniki :
* paczka fasoli Jaś
* kawałek surowego wędzonego boczku
* kiełbasa podsuszana
* 2 cebule
* koncentrat pomidorowy
* olej rzepakowy
* majeranek , ziele angielskie , liść laurowy , sól , pieprz cayenne
Przygotowanie :
Fasolę najlepiej namoczyć dzień wcześniej. Gotujemy razem z boczkiem aż będzie miękka. Wrzucamy ziele angielskie , liście laurowe oraz pieprz w ziarenkach. Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy razem z kiełbasą na oleju rzepakowym. Łączymy z fasolą, dodajemy koncentrat pomidorowy. Zagotujemy dodając majeranek. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Źródło:http://www.magicznezyciemarty.pl/2013/10/fasolka-po-bretonsku.html