ßßß
Składniki:800 g fasoli jaś500 g dobrej wędzonej kiełbasy300 g łopatki wieprzowej150 g wędzonego boczku1 cebula3 ząbki czosnku1 łyżka koncentratu pomidorowego2 łyżki majeranku5 liści laurowych5 szt. ziela angielskiego1 łyżeczka słodkiej paprykiszczypta chilisól (do smaku)czarny pieprz (do smaku)cukier (do smaku)olej (do smażenia)

Fasolę zalać letnią, przegotowaną wodą i pozostawić na noc do namoczenia. Wodę odlać, a fasolę zalać świeżą wodą. Dodać liście, ziele i zagotować. Łopatkę pokroić w mniejszą kostkę, zarumienić na oleju. Dodać do fasoli. Kiełbasę pokroić na plasterki, boczek w kostkę. Kiełbasę i boczek zarumienić na patelni. Przełożyć do miski. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zarumienić na tłuszczu, który wytopił się z kiełbasy i boczku. Podsmażoną cebulę przełożyć do mięsa. Kiedy fasola będzie na pół miękka dodać do garnka kiełbasę, boczek i cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, koncentrat, słodką paprykę, chili, pieprz i cukier do smaku. Wszystko gotować do czasu, aż fasola będzie miękka. Pod koniec gotowania fasolkę posolić. Podawać gorącą z pieczywem lub ziemniakami.Rady: Fasolę można także gotować w wodzie, w której się moczyła, jest wtedy bardziej wyrazista w smaku, ale także bardziej ciężkostrawna.Fasolę można zagęścić w klasyczny sposób, dodając do niej mąkę z wodą lub ugniatając niewielką porcję ugotowanej fasoli i dodanie fasolowego pure do garnka.Do fasolki można dodać puszkę zmiksowanych pomidorów, wyjdzie równie pysznie, choć bardziej "pomidorowo".Fasolę należy solić pod koniec gotowania, aby szybciej zmiękła.