Wykonanie
Przepisy mam i babć mają w sobie coś magicznego. Zawsze kiedy korzystam z takiego przepisu czuję, że przygotowuję coś wyjątkowego, nawet jeśli byłby to zwykły placek z
owocami. Podobnie jest z tym przepisem na
przecier pomidorowy mojej mamy. Pomidorówka przygotowana na jego bazie to prawdziwa uczta dla podniebienia. Nic nie
podrobi tego smaku :) Oczywiście taki przecier najlepiej smakuje z
pomidorów z własnego ogródka, ale z powodzeniem można go przygotować z
pomidorów zakupionych u zaprzyjaźnionego sprzedawcy :) Takie słoiczki pełne słońca, idealnie sprawdzą się w środku srogiej zimy, kiedy najdzie nas ochota na przygotowanie rozgrzewającej zupy pomidorowej :)

Składniki (na około 8 słoików po 350 ml):3 kg mięsistych
pomidorów (ja użyłam limy)1 1/2 łyżki
soli1 1/2 łyżki
cukru3
liście laurowe5 kulek
ziela angielskiego5 ziaren
czarnego pieprzuoliwa z oliwek (po 1 łyżeczce na każdy słoik)

Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć, schłodzić w lodowatej wodzie i obrać ze skórki. Pokroić na kawałki i usunąć gniazda nasienne. Przełożyć do garnka, zmiksować, dodać
przyprawy,
sól i
cukier. Gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut. Z przecieru usunąć ziela, liście i ziarna
pieprzu, przelać do wyparzonych, czystych słoików. Na wierzchu polać
oliwą z oliwek. Słoiki zakręcić i pasteryzować przez około 20 minut.Rady: Do przecieru można dodać ulubione
zioła -
bazylię czy
tymianek.Można pominąć obieranie
pomidorów, ale przed nałożeniem do słoików, należy przetrzeć je przez sito, aby pozbyć się skórek.