ßßß
Składniki (na około 8 słoików po 350 ml):3 kg mięsistych pomidorów (ja użyłam limy)1 1/2 łyżki soli1 1/2 łyżki cukru3 liście laurowe5 kulek ziela angielskiego5 ziaren czarnego pieprzuoliwa z oliwek (po 1 łyżeczce na każdy słoik)
Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć, schłodzić w lodowatej wodzie i obrać ze skórki. Pokroić na kawałki i usunąć gniazda nasienne. Przełożyć do garnka, zmiksować, dodać przyprawy, sól i cukier. Gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut. Z przecieru usunąć ziela, liście i ziarna pieprzu, przelać do wyparzonych, czystych słoików. Na wierzchu polać oliwą z oliwek. Słoiki zakręcić i pasteryzować przez około 20 minut.Rady: Do przecieru można dodać ulubione zioła - bazylię czy tymianek.Można pominąć obieranie pomidorów, ale przed nałożeniem do słoików, należy przetrzeć je przez sito, aby pozbyć się skórek.