Wykonanie

Pasztetu i to samodzielnie przygotowanego nie może zabraknąć na wielkanocnym
stole. Jest bardzo łatwy do zrobienia i na pewno będzie wszystkim smakował. Choć jest bez udziału
mięsa zachwyci nie tylko wegeterian. Próba wypadła pomyślnie, także na pewno zagości u mnie na świątecznym
stole. Możesz zrobić go sama, a satysfakcja murowana.Skladniki:

1 szklanka
czerwonej soczewicy- 230 g100 ml
oliwy2
cebule2
marchewki1/4
korzenia selera3 łyżki mielonych
orzechów laskowych2 łyżki
masła orzechowegosól,
pieprz,
kmin rzymski3
jaja L
masło i
bułka tarta do wysypania formyWykonanie:
soczewicę wypłukać na sitku, zalać 2 szklankami
bulionu i gotować, aż wchłonie całą
wodę i stanie się pureeobrać
cebulę i
czosnek, pokroić w kostkę i zeszklić na
olejuobrać
marchewkę i
selera, następnie zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Dołożyć do
cebuli i smażyć powoli, aż zmiękną, zrumienią się i nabiorą
słodyczy. Pod koniec smażenia dorzuć
przyprawywymieszaj warzywa z
soczewicą,
masłem orzechowym i
orzechami. Uzupełnij
przyprawy, pamiętaj, że po dodaniu jaj smak pasztetu będzie łagodniejszykeksówkę wysmaruj
masłem i wysyp
bułką tartą, nadmiar
bułki wysyproztrzep
jaja, wymieszaj z masą
soczewicową, wlej ją do formy. Konsystencja pasztetu przed upieczeniem powinna przypominać masę jak na placki ziemniaczane. Postukaj blaszką o blat, by ze środka wypchnąć powietrzepiekarnk nagrzej do 180` C i piecz 45 minut. Krój po całkowitym wystygnięciuSMACZNEGO!