Składniki:Duża tuszka kurczaka( ok 1 lub 1,2 kg)2 jajka1,5 szklanki łuskanych orzechów włoskich( mogą być też ziemne i laskowe)cebula4 łyżeczki bułki tartej2 łyżki masłasól, pieprz.PRZYGOTOWANIE:Kurczaka należy dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Z zewnątrz nacieramy tuszkęsolą i pieprzem.Orzechy drobno siekamy lub jak kto woli mielimy w maszynce.Cebulę obieramy i drobno siekamy.Białka od żółtek jaj oddzielamy. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę. Zółtka, cebulę i tartą bułkę łączymy z posiekanymi orzechami.Następnie dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy.Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Orzechowym farszem faszerujemy naszą tuszkę kurczaka. Otwór najlepiej zeszyć ale również można go zapiąć wykałaczkami.Tuszkę układamy w żaroodpornej formie, jej wierzch smarujemy masłem.Pieczemy około 90 minut w 180 stopniach. Od czasu do czasu smarujemy kurczaka powstającym sosem.Kurczaka można podawać z gotowanymi warzywami lub wg uznania.Smacznego:)