Nie wiem czy słyszeliście, ale według mitologii Majów pierwsi ludzie zostali ulepieni przez bogów z ciasta kukurydzianego. Ja dziś nic nie będę lepić, ale chciałam Wam przedstawić przepis na zupę krem z kukurydzy. Zupa jest bardzo rozgrzewająca i syta, w zimne dni można spożywać ją na ciepło, a w upalne świetnie smakuje na zimno.Składniki:2 puszki kukurydzy (po 400 g)2 nieduże cebule2 ziemniaki1 marchewka1 łyżeczka miodu5 łyżek śmietany 30 %2 łyżki masła2 ząbki czosnku1 łyżeczka startego świeżego imbiru (lub 2 szczypty w proszku)1 łyżeczka mielonej kurkumyszczypta pieprzu cayenneszczypta słodkiej paprykiszczypta suszonej lub świeżej kolendry750 ml wody lub bulionu warzywnegosól i pieprz do smakunatka pietruszki do dekoracjiCebulę kroimy w półplasterki i podsmażamy na jednej łyżce masła w garnku. W tym czasie kroimy na cienkie plasterki marchewkę i ziemniaka. Imbir trzemy na tarce, czosnek drobno siekamy. Dodajemy to wszystko do cebuli i jeszcze chwilkę podsmażamy. Zalewamy całość wodą lub bulionem. Odsączoną kukurydzę z puszek podsmażamy na drugiej łyżce masła. Gdy ziemniaki są już miękkie wrzucamy kukurydzę i gotujemy wszystko przez ok. 10 minut.Na końcu dodajemy śmietanę i płaską łyżeczkę miodu. Blendujemy całość. Doprawiamy zupę wszystkimi przyprawami oraz próbujemy czy jest wystarczająco ostra. Zupę przekładamy do miseczek dekorujemy zieloną pietruszką.SmacznegoMoja propozycja podania z groszkiem ptysiowym.