Wykonanie
Pyszna i pożywna, do tego tak intensywnie pomarańczowa, że uśmiech sam pojawia się na twarzy. Dzięki tej kremowej zupie zaczynam na nowo odrywać to pospolite warzywo. Dziś
marchew w roli głównej, zmiksowana i doprawiona w taki sposób, że ma się ochotę sięgnąć po dokładkę...
Składniki:800 g
marchwi1 średnia
cebula2 średnie
ziemniaki3 ząbki
czosnku1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej2 cm kawałek
imbiru1/4 łyżeczki
curry1/4 łyżeczki
kurkumysól (do smaku)
pieprze (do smaku)2 łyżki
masłaszczypta
cukrunatka pietruszki (do podania)
śmietana lub
jogurt (do podania)
Marchew i
ziemniaki obrać.
Ziemniaki pokroić w kostkę,
marchew w talarki.
Cebulę pokroić w kostkę.
Masło rozpuścić w garnku dodać posiekaną
cebulę, szczyptę
cukru i
soli, zeszklić. Do zeszklonej
cebuli dodać
marchew,
ziemniaki, przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz starty na tarce
imbir. Dosypać pozostałe
przyprawy i chwilę podsmażyć. Zalać
wodą (około 1,5 l) i gotować do miękkości. Zupę zmiksować na krem, ewentualnie doprawić i ponownie doprowadzić do wrzenia. Podawać gorącą posypaną
natką z kleksem
śmietany lub
jogurtu.Kto jeszcze nie widział posta z konkursem zapraszam :) KONKURS