Wykonanie
Pyszna, aromatyczna, lekko pikantna zupa z
kukurydzy to moja propozycja na szybki obiad. Zupa jest gęsta, lekko słodka, bardzo syta, doskonale rozgrzewa. W sezonie możecie ją przygotować ze świeżych
kolb kukurydzy, poza nim zaś z
kukurydzy z puszki, smakuje wspaniale:) Dodaję do niej aromatyczne
przyprawy, takie jak
kurkuma,
imbir czy
cayenne, ale również z samą
słodką papryką,
pieprzem i odrobiną
chili zupa będzie Wam smakować. Świetnie sprawdzi się jako awaryjny obiad, gdy w domu lodówka świeci pustkami (nie wiem jak u Was, ale jakoś u mnie puszka
kukurydzy i
groszku zawsze się znajdzie:)) albo na imprezę ze znajomymi do podjadania z tortillą. Bardzo polecam!SKŁADNIKI:2 puszki
kukurydzy lub 3-4 kolby1 litr
bulionu warzywnego3 duże lub 6 mniejszych
ziemniaków4 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka
masła1
cebula2 ząbki
czosnku1 cm świeżego
imbiru lub 0,5 - 2/3 łyżeczki mielonego1 łyżeczka
słodkiej papryki1/3 łyżeczki
pieprzu cayenne (
chili)3/4 łyżeczki
kurkumysólświeżo zmielony
pieprzWYKONANIE:
Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę, zalej
bulionem i zagotuj.W międzyczasie na patelni rozgrzej
oliwę z oliwek z
masłem i dodaj pokrojoną w kostkę
cebulę. Podsmaż około 1-2 minuty i dodaj odcedzoną
kukurydzę (lub nasiona ścięte
ostrym nożem z kolby) oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek. Podgrzewaj warzywa na patelni około 5-7 minut, często mieszając.Następnie przerzuć warzywa do gotujących się
ziemniaków. Gotuj zupę jeszcze jakieś 20 minut .Pod koniec gotowania dodaj do zupy starty
imbir (lub mielony),
paprykę słodką,
cayenne,
kurkumę,
sól i
pieprz do smaku.Po tym czasie zmiksuj zupę blenderem lub w mikserze na gładko. Gotowe! Smacznego!