ßßß
Szybka i niedroga, a naprawdę najeść można się nią do syta.W sam raz na jesienne popołudnia. :)2 puszki kukurydzy konserwowej3 nieduże ziemniaki0,5 kostki masła1 łyżeczka świeżo otartego imbiru0,5 łyżeczki pieprzu cayenne1 łyżeczka kurkumy1 litr bulionu warzywnegosól, pieprzKukurydzę dokładnie odsączamy z zalewy.Na patelni roztapiamy masło i lekko podgrzewamy.Wrzucamy na nie kukurydzę i dusimy przez kilka minut na niedużym ogniu.Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do bulionu, po czym gotujemy do miękkości.Gdy ziemniaki będą gotowe, do garnka dorzucamy podduszoną kukurydzę z masłem.Gotujemy, aż całkowicie zmięknie, a ziemniaki niemal się rozpadną.Po tym czasie całość miksujemy na gładką masę, choć ja zawsze pozostawiam nieduże kawałki.Krem doprawiamy imbirem i resztą przypraw.Podajemy gorące, przybrane szczypiorkiem i posiekaną ostrą papryczką.