Wykonanie
Lubię zupy kremy. Uwielbiam wręcz! Mają tę niewątpliwą zaletę, że robi się je naprawdę szybko i zawsze, naprawdę zawsze jest w domu coś, czego można użyć do ich zrobienia.Ostatnio robiłam dwie zupy-kremy z
marchwi, dziś pierwszy z nich: z
miodem,
imbirem i pieczonym
czosnkiem. Pyszna, rozgrzewająca, słodkawo-ostra.
Składniki:1 średnia
cebuka2 łyżki
masła1 kg marchwii1 litr
bulionu warzywnego2 średnie
ziemniaki2-4 łyżki
mioduok. 1-2 cm korzenia
imbiru1/2 główki pieczonego
czosnku1/4 łyżeczki
ostrej papryki i 1/4 łyżeczki
słodkiej paprykisól i
pieprz do smakuPół główki
czosnku (w łupinach) wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni pieczemy ok. 15 minut. Po tym czasie studzimy i obieramy ząbki z łupin.Na rozgrzaną patelnię wrzucamy
masło i pokrojoną w kostkę
cebulę, którą przesmażamy do uzyskania złotego koloru. Dodajemy pokrojoną w kostkę
marchew i smażymy, aż uzyska ona złotawy kolor. Zalewamy
bulionem, dodajemy pokrojone w kostkę
ziemniaki i gotujemy aż
marchewka i
ziemniaki zmiękną. Dodajemy ząbki upieczonego
czosnku,
miód, przeciśnięty przez praskę
imbir,
paprykę ostrą i słodką i wszystko dokładnie blendujemy. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Podajemy z grzanką,
oliwą z oliwek lub podsmażonym na patelni
słonecznikiem.Smacznego :)