ßßß
            
        
Składniki:1 średnia cebuka2 łyżki masła1 kg marchwii1 litr bulionu warzywnego2 średnie ziemniaki2-4 łyżki mioduok. 1-2 cm korzenia imbiru1/2 główki pieczonego czosnku1/4 łyżeczki ostrej papryki i 1/4 łyżeczki słodkiej paprykisól i pieprz do smakuPół główki czosnku (w łupinach) wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni pieczemy ok. 15 minut. Po tym czasie studzimy i obieramy ząbki z łupin.Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło i pokrojoną w kostkę cebulę, którą przesmażamy do uzyskania złotego koloru. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchew i smażymy, aż uzyska ona złotawy kolor. Zalewamy bulionem, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy aż marchewka i ziemniaki zmiękną. Dodajemy ząbki upieczonego czosnku, miód, przeciśnięty przez praskę imbir, paprykę ostrą i słodką i wszystko dokładnie blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z grzanką, oliwą z oliwek lub podsmażonym na patelni słonecznikiem.Smacznego :)