Wykonanie
Share the post "
Makaron z gulaszem jagnięcym z
czosnkiem niedźwiedzim / Pasta with lamb stew with wild garlic"Jakiś czas temu producent przypraw Kotanyi uszczęśliwił mnie pokaźną paczką różnego rodzaju przypraw. Wśród mniej lub bardziej popularnych znalazłam cudo o nazwie
czosnek niedźwiedzi, którego wcześniej w mojej kuchni nie stosowałam.Postanowiłam zgłębić temat i z
Wiki, dowiedziałam się, że:
Czosnek niedźwiedzi ma podobne własności lecznicze, jak
czosnek pospolity i inne gatunki
czosnków. Ma silne działanie bakteriobójcze, obniża ciśnienie
krwi, korzystnie działa na
serce, zapobiega nowotworom złośliwym, miażdżycy, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci. Jego silne działanie bakteriobójcze szczególnie przydatne jest przy leczeniu chorób górnych dróg oddechowych, przy tym dodatkowo oprócz zabijania bakterii
czosnek pobudza wydzielanie śluzu w oskrzelachCuda! Postanowiłam go więc wykorzystać w daniu, które miałam właśnie w planach. W taki też sposób powstał przepyszny gulasz z marynowaną w ziołach i miodzie jagnięcą
karkówką, następnie duszoną w
winie wraz z
batatami i
pieczarkami, z dodatkiem
czosnku niedźwiedziego, wędzonej
papryki i włoskich
ziół. Podałam go z
makaronem ugotowanym na półtwardo, a całość posypałam mikro
ziołami. Danie wyszło przepyszne! Jest to jedno z tych, które praktycznie robi się samo. Polecam!

Scroll down for recipe in English(4 porcje)Składniki:400 g
karkówki jagnięcej, pokrojonej w 2 cm kostkę (lub innej części)2 łyżki posiekanych igiełek
rozmarynu3 łyżki posiekanej
mięty3 łyżki
octu z
białego wina3 łyżki
miodu1 łyżeczka
soli morskiej i świeżo mielonego
pieprzu5 łyżek
oleju roślinnego2 duże
cebule, pokrojone w kosteczkę100 g
pieczarek, pokrojonych w ćwiartki3
łodygi selera naciowego, drobno posiekane1 duży
batat, obrany i pokrojony w 2 cm kostkę175 ml
wytrawnego czerwonego wina175 ml
bulionu warzywnego lub drobiowego2 łyżeczki
czosnku niedźwiedziego2 łyżeczki wędzonej
papryk ikilka obrotów młynka
ziół włoskich
sól i
pieprz do smaku200-250 g
makaronuPrzygotowanie:Włóż
jagnięcinę do średniej miski, dodaj
rozmaryn,
miętę,
ocet i
miód, po czym dopraw
solą i
pieprzem, wymieszaj i odstaw na około 4 godziny do lodówki.Na dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu
olej, dodaj
cebulę,
pieczarki,
seler i
bataty i smaż przez około 5 minut, do zeszklenia
cebuli.Dodaj
jagnięcinę wraz z marynatą i smaż przez kolejne 2 minuty.Następnie wlej
wino wraz z
bulionem i gotuj przez około 2-3 minuty, aż odparuje
alkohol. Dopraw
solą,
pieprzem,
czosnkiem niedźwiedzim, wędzoną
papryką i
przyprawą włoską, przykryj patelnię i gotuj na małym ogniu przez około 1 godzinę i 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne.W trakcie gotowania gulaszu przygotuj
makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedź i odstaw.Rozłóż
makaron wraz z gulaszem na 4 talerze, posyp mikro
ziołami jeśli posiadasz i podawaj natychmiast.Smacznego!

English versionPasta with lamb stew with wild garlic(4 servings)Ingredients:400 g lamb neck, cut into 2 cm cubes (or other cut of lamb meat)1 tsp sea salt and freshly ground black pepper3 tbsp honey3 tbsp white
wine vinegar3 tbsp finely chopped mint leaves2 tbsp finely chopped leaves rosemary5 tbsp
olive oil2 large onions, finely chopped100 g button mushrooms, quartered3 sticks
celery, finely chopped1 large sweet potato, peeled and cut into 2 cm cubes175 ml red
wine175 ml chicken or vegetable stock2 tsp wild garlic2 tsp smoked
paprikaa few grinds of italian seasoningsalt and pepper to taste200-250 g dried pastaPreparation:Place the lamb into a bowl and add the rosemary, mint, vinegar, and honey. Season with salt and freshly ground black pepper and transfer to the fridge for about 4 hours, to marinate.
Pour the oil into a large casserole and fry the onion, mushrooms,
celery and potatoes for about 5 minutes, until softened.Add the lamb and marinade and cook for a further 2 minutes.Add in the
wine and the stock and cook for about 2-3 minutes, until the
alcohol has evaporated. Season with salt and pepper, wild garlic, smoked
paprika and italian seasoning, cover the pot with the lid and leave to cook on a low heat for about 1 hour and 30 minutes, stirring occasionally.While the casserole is cooking, prepare the pasta according to package directions and drain.Place the pasta into 4 dinner plates and spoon some of the lamb casserole into the middle.
Serve straight away.Enjoy!

Share the post "
Makaron z gulaszem jagnięcym z
czosnkiem niedźwiedzim / Pasta with lamb stew with wild garlic"



