ßßß
Scroll down for recipe in English(4 porcje)Składniki:400 g karkówki jagnięcej, pokrojonej w 2 cm kostkę (lub innej części)2 łyżki posiekanych igiełek rozmarynu3 łyżki posiekanej mięty3 łyżki octu z białego wina3 łyżki miodu1 łyżeczka soli morskiej i świeżo mielonego pieprzu5 łyżek oleju roślinnego2 duże cebule, pokrojone w kosteczkę100 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki3 łodygi selera naciowego, drobno posiekane1 duży batat, obrany i pokrojony w 2 cm kostkę175 ml wytrawnego czerwonego wina175 ml bulionu warzywnego lub drobiowego2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego2 łyżeczki wędzonej papryk ikilka obrotów młynka ziół włoskichsól i pieprz do smaku200-250 g makaronuPrzygotowanie:Włóż jagnięcinę do średniej miski, dodaj rozmaryn, miętę, ocet i miód, po czym dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i odstaw na około 4 godziny do lodówki.Na dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, dodaj cebulę, pieczarki, seler i bataty i smaż przez około 5 minut, do zeszklenia cebuli.Dodaj jagnięcinę wraz z marynatą i smaż przez kolejne 2 minuty.Następnie wlej wino wraz z bulionem i gotuj przez około 2-3 minuty, aż odparuje alkohol. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim, wędzoną papryką i przyprawą włoską, przykryj patelnię i gotuj na małym ogniu przez około 1 godzinę i 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne.W trakcie gotowania gulaszu przygotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedź i odstaw.Rozłóż makaron wraz z gulaszem na 4 talerze, posyp mikro ziołami jeśli posiadasz i podawaj natychmiast.Smacznego!
English versionPasta with lamb stew with wild garlic(4 servings)Ingredients:400 g lamb neck, cut into 2 cm cubes (or other cut of lamb meat)1 tsp sea salt and freshly ground black pepper3 tbsp honey3 tbsp white wine vinegar3 tbsp finely chopped mint leaves2 tbsp finely chopped leaves rosemary5 tbsp olive oil2 large onions, finely chopped100 g button mushrooms, quartered3 sticks celery, finely chopped1 large sweet potato, peeled and cut into 2 cm cubes175 ml red wine175 ml chicken or vegetable stock2 tsp wild garlic2 tsp smoked paprikaa few grinds of italian seasoningsalt and pepper to taste200-250 g dried pastaPreparation:Place the lamb into a bowl and add the rosemary, mint, vinegar, and honey. Season with salt and freshly ground black pepper and transfer to the fridge for about 4 hours, to marinate.Pour the oil into a large casserole and fry the onion, mushrooms, celery and potatoes for about 5 minutes, until softened.Add the lamb and marinade and cook for a further 2 minutes.Add in the wine and the stock and cook for about 2-3 minutes, until the alcohol has evaporated. Season with salt and pepper, wild garlic, smoked paprika and italian seasoning, cover the pot with the lid and leave to cook on a low heat for about 1 hour and 30 minutes, stirring occasionally.While the casserole is cooking, prepare the pasta according to package directions and drain.Place the pasta into 4 dinner plates and spoon some of the lamb casserole into the middle. Serve straight away.Enjoy!
Share the post "Makaron z gulaszem jagnięcym z czosnkiem niedźwiedzim / Pasta with lamb stew with wild garlic"


