ßßß Cookit - przepis na Makaron z gulaszem jagnięcym z czosnkiem niedźwiedzim

Makaron z gulaszem jagnięcym z czosnkiem niedźwiedzim

nazwa

Wykonanie

Share the post "Makaron z gulaszem jagnięcym z czosnkiem niedźwiedzim / Pasta with lamb stew with wild garlic"
Jakiś czas temu producent przypraw Kotanyi uszczęśliwił mnie pokaźną paczką różnego rodzaju przypraw. Wśród mniej lub bardziej popularnych znalazłam cudo o nazwie czosnek niedźwiedzi, którego wcześniej w mojej kuchni nie stosowałam.
Postanowiłam zgłębić temat i z Wiki, dowiedziałam się, że:
Czosnek niedźwiedzi ma podobne własności lecznicze, jak czosnek pospolity i inne gatunki czosnków. Ma silne działanie bakteriobójcze, obniża ciśnienie krwi, korzystnie działa na serce, zapobiega nowotworom złośliwym, miażdżycy, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci. Jego silne działanie bakteriobójcze szczególnie przydatne jest przy leczeniu chorób górnych dróg oddechowych, przy tym dodatkowo oprócz zabijania bakterii czosnek pobudza wydzielanie śluzu w oskrzelach
Cuda! Postanowiłam go więc wykorzystać w daniu, które miałam właśnie w planach. W taki też sposób powstał przepyszny gulasz z marynowaną w ziołach i miodzie jagnięcą karkówką, następnie duszoną w winie wraz z batatami i pieczarkami, z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, wędzonej papryki i włoskich ziół. Podałam go z makaronem ugotowanym na półtwardo, a całość posypałam mikro ziołami. Danie wyszło przepyszne! Jest to jedno z tych, które praktycznie robi się samo. Polecam!
Scroll down for recipe in English
(4 porcje)
Składniki:
400 g karkówki jagnięcej, pokrojonej w 2 cm kostkę (lub innej części)
2 łyżki posiekanych igiełek rozmarynu
3 łyżki posiekanej mięty
3 łyżki octu z białego wina
3 łyżki miodu
1 łyżeczka soli morskiej i świeżo mielonego pieprzu
5 łyżek oleju roślinnego
2 duże cebule, pokrojone w kosteczkę
100 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
3 łodygi selera naciowego, drobno posiekane
1 duży batat, obrany i pokrojony w 2 cm kostkę
175 ml wytrawnego czerwonego wina
175 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
2 łyżeczki wędzonej papryk i
kilka obrotów młynka ziół włoskich
sól i pieprz do smaku
200-250 g makaronu
Przygotowanie:
Włóż jagnięcinę do średniej miski, dodaj rozmaryn, miętę, ocet i miód, po czym dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i odstaw na około 4 godziny do lodówki.
Na dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, dodaj cebulę, pieczarki, seler i bataty i smaż przez około 5 minut, do zeszklenia cebuli.
Dodaj jagnięcinę wraz z marynatą i smaż przez kolejne 2 minuty.
Następnie wlej wino wraz z bulionem i gotuj przez około 2-3 minuty, aż odparuje alkohol. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim, wędzoną papryką i przyprawą włoską, przykryj patelnię i gotuj na małym ogniu przez około 1 godzinę i 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne.
W trakcie gotowania gulaszu przygotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedź i odstaw.
Rozłóż makaron wraz z gulaszem na 4 talerze, posyp mikro ziołami jeśli posiadasz i podawaj natychmiast.
Smacznego!
English version
Pasta with lamb stew with wild garlic
(4 servings)
Ingredients:
400 g lamb neck, cut into 2 cm cubes (or other cut of lamb meat)
1 tsp sea salt and freshly ground black pepper
3 tbsp honey
3 tbsp white wine vinegar
3 tbsp finely chopped mint leaves
2 tbsp finely chopped leaves rosemary
5 tbsp olive oil
2 large onions, finely chopped
100 g button mushrooms, quartered
3 sticks celery, finely chopped
1 large sweet potato, peeled and cut into 2 cm cubes
175 ml red wine
175 ml chicken or vegetable stock
2 tsp wild garlic
2 tsp smoked paprika
a few grinds of italian seasoning
salt and pepper to taste
200-250 g dried pasta
Preparation:
Place the lamb into a bowl and add the rosemary, mint, vinegar, and honey. Season with salt and freshly ground black pepper and transfer to the fridge for about 4 hours, to marinate.
Pour the oil into a large casserole and fry the onion, mushrooms, celery and potatoes for about 5 minutes, until softened.
Add the lamb and marinade and cook for a further 2 minutes.
Add in the wine and the stock and cook for about 2-3 minutes, until the alcohol has evaporated. Season with salt and pepper, wild garlic, smoked paprika and italian seasoning, cover the pot with the lid and leave to cook on a low heat for about 1 hour and 30 minutes, stirring occasionally.
While the casserole is cooking, prepare the pasta according to package directions and drain.
Place the pasta into 4 dinner plates and spoon some of the lamb casserole into the middle. Serve straight away.
Enjoy!
Share the post "Makaron z gulaszem jagnięcym z czosnkiem niedźwiedzim / Pasta with lamb stew with wild garlic"
Źródło:http://karmelowy.pl/makaron-z-gulaszem-jagniecym-z-czosnkiem-niedzwiedzim-pasta-with-lamb-stew-with-wild-garlic