Wykonanie

4 plastry
łopatki200 g
pieczarek200 g
papryki1
cebula3 ząbki
czosnkusólpieprzpieprz ziołowy staropolski2 łyżki
oleju1/4 szkl
wina czerwonego
na
pure1
batat ok 400 gtyle samo dyni ok 400 g
sólpieprz4-5 kawałków
pomidora suszonego z
oliwą (1 łyżka)
Mięso rozbić jak na kotlety
schabowe.
Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub drobno posiekać (odłożyć ok 3 szt), drobno pokroić również
paprykę (100 g ) i
cebulę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć
pieczarki z
cebula, 1 ząbkiem
czosnku i
papryką, doprawić do smaku i odparować.Na plastry
mięsa kłaść porcje nadzienia, zwinąć i obwiązać sznureczkiem.W rondelku do duszenia rozgrzać łyżkę tłuszczu, przysmażyć dookoła roladki, podlać
winem.Jeśli zostało coś z nadzienia to dodać do sosu, dodać 100 g
papryki i pozostawione
pieczarki pokrojone na plasterki oraz 2 ząbki
czosnku, podlać pół szkl
wody i dusić ok 40 min pod przykryciem na wolnym ogniu.
Batata obrać, przekroić na mniejsze kawałki,
dynię również obrać i pokroić, umyć, zalać
wodą , dodać
soli i gotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić , dodać
sól,
pieprz i
pomidory z
oliwą. Zmiksować przy pomocy blendera.