ßßß
4 plastry łopatki200 g pieczarek200 g papryki1 cebula3 ząbki czosnkusólpieprzpieprz ziołowy staropolski2 łyżki oleju1/4 szkl wina czerwonego
na pure1 batat ok 400 gtyle samo dyni ok 400 gsólpieprz4-5 kawałków pomidora suszonego z oliwą (1 łyżka)Mięso rozbić jak na kotlety schabowe.
Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub drobno posiekać (odłożyć ok 3 szt), drobno pokroić również paprykę (100 g ) i cebulę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć pieczarki z cebula, 1 ząbkiem czosnku i papryką, doprawić do smaku i odparować.Na plastry mięsa kłaść porcje nadzienia, zwinąć i obwiązać sznureczkiem.W rondelku do duszenia rozgrzać łyżkę tłuszczu, przysmażyć dookoła roladki, podlać winem.Jeśli zostało coś z nadzienia to dodać do sosu, dodać 100 g papryki i pozostawione pieczarki pokrojone na plasterki oraz 2 ząbki czosnku, podlać pół szkl wody i dusić ok 40 min pod przykryciem na wolnym ogniu.Batata obrać, przekroić na mniejsze kawałki, dynię również obrać i pokroić, umyć, zalać wodą , dodać soli i gotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić , dodać sól, pieprz i pomidory z oliwą. Zmiksować przy pomocy blendera.